DİYABET, SAĞLIKLI BESLENME VE DÜZENLİ EGZERSİZLE ÖNLENEBİLİR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi
Dikkat: Yazının sonunda ek var!
 
***

Uzman doktor “Diyabetin sadece diyetsel ve hareketli bir yaşam tarzı ile önlenebilir, gelişimi geciktirebilir bir hastalık olduğunu” söylemiş. Profesör olsaydı başka türlü konuşurdu.

Tip 2 diyabetin bir hastalık olmadığını, bunun yanlış hayat tarzından kaynaklanan bir rahatsızlık olduğunu ve dolayısıyla da ilaca gerek olmadan doğru beslenme ve yeterli hareketle önlenebileceğini dile getiren hekimlerin artmasından mutluluk duyuyorum.

Darısı, onları yetiştiren hocalarının başına diyelim.

***

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Uzmanı Dr. Özgür Sirkeci diyabetin sağlıklı beslenme ve düzenli egzersizle önlenebildiğini, en sık görülen diyabet tipinin ise obezite ve insülin direnciyle ilişkili tip 2 diyabet olduğunu ifade etti.

Diyabetin Türkiye’de görülme sıklığı yüzde 13.7

Şeker hastalığının günümüzde en önemli sağlık sorunlarından biri olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Özgür Sirkeci, diyabetin görülme sıklığının gittikçe arttığını, örneğin Türkiye çapında yapılan bir araştırmada diyabet sıklığının yüzde 13.7 olarak tespit edildiğini ifade etti. Şeker hastalığının sadece kan şekeri yüksekliği anlamına gelmediğini de belirten Uzm. Dr. Sirkeci, diyabetin yıllar içerisinde kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları, mide ve bağırsak hastalıkları, nörolojik rahatsızlıklar ile göz hastalıklarına da yol açtığını söyledi.

Sağlık sorunlarının giderek artmasının temel nedeni düzensiz ve sağlıksız beslenme

Sağlık sorunu sıklığının giderek artmasının temel nedeninin, düzensiz ve sağlıksız beslenme ve buna bağlı olarak görülen obezite olduğunu belirten Uzm. Dr. Özgür Sirkeci, diyabetin sadece diyetsel ve hareketli bir yaşam tarzı ile önlenebilir, gelişimi geciktirebilir bir hastalık olduğunu, obezite ve sedanter yaşam tarzının ise şeker hastalarının en büyük düşmanı olduğunu söyledi.

Erken teşhisle yıllar içerisinde oluşabilecek diyabete bağlı hastalıklar kontrol edilebilir

Erken teşhis edilip gerekli önlemler alındığında yıllar içerisinde oluşacak birçok diyabete bağlı hastalıkların kontrol edilebilir olabildiğini anlatan Uzm. Dr. Özgür Sirkeci, bu yüzden özellikle karın çevresi geniş, kilolu, kilo vermekte zorlanan, ailesinde şeker hastalığı hikayesi olan kişilerin mutlaka sağlıklı yaşam tarzını benimsemelerinin yanında, düzenli sağlık kontrolleri yaptırmaları önerisinde de bulundu.

En sık görülen diyabet tipi “Tip 2 Diyabet”

Uzm. Dr. Özgür Sirkeci sözlerine şöyle son verdi; “Temel olarak iki tip diyabet olmakla birlikte özel diyabet tipleri de mevcuttur. Fakat en sık görüleni ve obezite ve insülin direnci ile ilişkili olanı Tip 2 diyabettir. İnsülin direnci kan tetkikleri ile ölçülebilir, hastanın karın çevresinin geniş olması, obezite varlığı ile tahmin edilebilir bir parametredir. Tip 2 Diyabet’in gelişiminde temel rolü oynayan insülin direncinin ortadan kaldırılması ile diyabetin gelişiminin önlenmesinde büyük bir adım atılmış olur. Sadece diyet ve egzersiz, bazen de eklenebilecek birtakım ilaçlarla kontrol edilebilecek bir durum haline gelir. Özetle diyabet önlenebilir bir hastalıktır, sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz ise sağlıklı yaşamanın temel yapı taşlarıdır”.

Kaynak: http://www.iha.com.tr/haber-diyabet-saglikli-beslenme-ve-duzenli-egzersizle-onlenebilir-639670/

***

EK 1 (24.12.2021): Bol egzersizli yoğun hayat tarzı müdahalesi, prediyabetli kişilerin kan şekeri seviyelerini yıllar içinde iyileştirmelerine yardımcı olur ve böylece tip 2 diyabeti geciktirir ve hatta önler. Özellikle, en yüksek risk altındaki prediyabetli bireyler, yoğun yaşam tarzı müdahalesinden yararlandı. Kaynak: https://diabetesjournals.org/diabetes/article/70/12/2785/139070/Different-Effects-of-Lifestyle-Intervention-in

***

EK 2 (21.11.2023): Modern tıp karşı çıksa da diyabet diyetle tamamen tedavi edilebilen bir hastalıktır

Düşük karbonhidratlı diyeti tip 2 diyabet tedavisinde ilk yaklaşım olarak ve tip 1’de ilaçlara en etkili yardımcı olarak kullanılmasını destekleyen deliller var.

▶️Diyabetin en belirgin özelliği olan yüksek kan glikozunu güvenilir bir şekilde azaltır.

▶️Kilo kaybı gerektirmez.

▶️İlaç ihtiyacını azaltır veya ortadan kaldırır.

▶️Yoğun farmakolojik tedavide görülenlerle karşılaştırılabilir bir yan etkisi yoktur.

Kaynak: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0899900714003323

Makale: Dietary carbohydrate restriction as the first approach in diabetes management: Critical review and evidence base

***

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. CANAN KARATAY dedi ki:

    DM2 diyabet = İNSÜLİN DİRENCİ HASTALIĞI

Siz de yorumunuzu paylaşın: