BRONŞİOLİTTE ÖKSÜRÜK ŞURUBU İŞE YARAMAZ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Öksürük şuruplarının işe yaramadığını söyleyen doktorların sayısı arttıkça mutlu oluyorum.

Lȃkin başlık “öksürük şuruplarının işe yaradığı hastalıklar olabileceği” şeklinde yanlış bir algı yaratabilir

Doktor bey keşke “öksürük bir hastalık değil bir belirtidir, tedavi edilmesi gereken de öksürük değil o öksürüğe yol açan hastalıktır” deseydi daha da iyi olurdu.

Neyse, buna da razıyım.

***

Karar gazetesinin haberi:

Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Aydın Erdemir, akut bronşiolitin 2 yaşın altındaki her 10 çocuktan 1’inde görüldüğünü belirtiyor. Erdemir, bu salgın hastalığın tedavisinde öksürük şurubu ile antibiyotiğin kullanılmayacağını söylüyor.

Akciğerin küçük havayollarının (bronşiol) iltihabı olan akut bronşiolitte ilk bulgular burun akıntısı, öksürük ve hafif ateş gibi üst solunum yolu enfeksiyonu olarak başlıyor. Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Aydın Erdemir, anne babalara bu konuda uyarılarda bulunuyor. Erdemir şunları anlatıyor:

“Özellikle düşük sosyo-ekonomik seviyeli, kalabalık yaşam koşulları olan ailelerin çocuklarında, sigara dumanına maruz kalan, anne sütü almayan, prematüre doğan bebeklerde daha sık görülür. En sık etken RSV dediğimiz Respiratuvar Sinsisyal Virüs’tür. Hastalık genellikle hafif ve orta şiddette geçirilir. Şikayetler 2-3 gün içinde giderek artar, 7-10 gün içerisinde azalır. Öksürük süresi bir miktar uzayabilir. Akut bronşiyolit çoğu hastada hafif geçirilen, kendini sınırlayan bir hastalık.”

Erdemir, akut bronşiolitin 2 yaşın altındaki her 10 çocuktan 1’inde görüldüğünü ve bronşiolitin kış aylarında salgınlara yol açtığını belirterek, akut bronşiolit tedavisinde öksürük şurubunun yeri olmadığını, hastalığın çoğunlukla virüslerden kaynaklanması nedeniyle antibiyotik tedavisi uygulanmadığının bilgisini paylaşıyor. Bunun bilinmesine karşın gereğinden fazla antibiyotik kullanıldığını kaydeden Erdemir, sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Antibiyotik tedavisi özellikle hastalığı ağır geçiren ve hasta görünümlü olan olgularda, laboratuvar sonuçlarıyla da bakteriyel olduğu düşünülen olgularda verilmelidir. Hastalıktan korunmak için kapalı ortamlarda sigara içiminin engellenmesi, hasta kişilerin çocuklardan uzak durması ve maske takması, evin sık sık havalandırılması, evde genel hijyen kurallarına uyulması, çocukların beslenmesinin düzgün olması ve anne sütünün en az 2 yıl verilmesi çok önemlidir.”

Erdemir, bronşiyolit atakları konusunda da aileleri uyarıp, “3’ten fazla bronşiyolit atağı geçiren çocuklarda, özellikle ailede alerji ve alerjik hastalık öyküsü varsa, astım yönünden değerlendirme yapılmalıdır. Tekrarlayan bronşiyolit atağı geçiren çocuklar ayrıca mide reflüsü, bağışıklık sisteminde yetersizlik gibi hastalıklar açısından da değerlendirilmelidir. Pasif sigara içiciliği tekrarlayan bronşiolit atakları için risk faktörleridir. Özellikle sigara dumanına maruziyetin olması tekrarlayan bronşiolitte en önemli risk faktörlerinden biridir” diyor.

Kaynak: http://www.karar.com/hayat-haberleri/bronsiolitte-oksuruk-surubu-ise-yaramaz-686409

***

EK 1 (24.5.2023): Hint basınında yer alan haberlere göre, Hindistan Ticaret ve Endüstri Bakanlığı Dış Ticaret Genel Müdürlüğü söz konusu öksürük şurubunun ihracatına ilişkin tebliğ yayımladı. Buna göre, 1 Haziran’dan itibaren şuruptan alınacak örnekler laboratuvarlarda incelendikten sonra ihracı için başvuru yapılabilecek. Tebliğde, örneklerin incelenebileceği merkezi ve eyalet hükümetlerine bağlı laboratuvarların listesi paylaşıldı. İhracatla ilgili bu kural, şurubun 2022’de Özbekistan’da 18, Gambiya’da 66 çocuğun hayatını kaybetmesine neden olmasının ardından getirilen bir önlem olarak değerlendirildi.

Özbekistan Sağlık Bakanlığı, 18 çocuğun, Hindistan’ın Marion Biotech firmasında üretilen “Dok-1 Max” öksürük şurubunu kullanmasının ardından hayatını kaybettiğini açıklamıştı. Gambiya’da ekim 2022’de en az 70 çocuğun, Hindistan’dan ülkeye ihraç edilen “Maiden Pharmaceuticals” şirketine ait öksürük şurubunu içtikten sonra hayatını kaybettiği duyurulmuştu. DSÖ’den 24 Ocak’ta yapılan yazılı açıklamada, Hindistan’ın Maiden Pharmaceuticals ve Marion Biotech firmaları tarafından üretilen ve Gambiya ve Özbekistan’daki çocuk ölümleriyle ilişkilendirilen öksürük şurupları için belirli ürün uyarıları göndererek ilaçların raflardan kaldırılmasını da istemişti.

Kaynak: https://medimagazin.com.tr/yabanci-haberler/cocuk-olumlerine-yol-acan-surupla-ilgili-yeni-karar-105707

Makale: Çocuk ölümlerine yol açan şurupla ilgili yeni karar

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: