KORONAVİRÜSE KARŞI KEÇİ SÜTÜ UMUDU

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

KOVİD’ e karşı etkinliği ve emniyeti ispatlanmış bir ilaç bulunamadı ama birçok gıda ve besin desteğinin oldukça işe yarayabileceği ortaya çıkıyor.

Önce kelle paça çorbası…

Ardından magnezyum, D vitamini ve B12 üçlüsü…

Ardından çinko…

Ardından ekmek ve süte vitamin D eklenmesi…

Ardından zeytin yaprağı…

Ardından bal ve çörek otu karışımı…

Şimdi de keçi sütü…

Gelelim neticeye

Bunların hiçbirinin kesin olarak KOVİD’ i önlediğini ispatlayan yeterli veri yok ama ne gam!

Bunların hepsi de zaten soframızda mutlaka bulunması icap eden yiyecek ve içecekler.

Beslenmenin önemini hiç istemese de kabul etmeye başlayan bilim dünyasına selam, tabii ki tedbirleri elden bırakmadan sağlıklı gıdalarla “adam gibi beslenmeye” devam vesselam!

***

DHA’ nın haberi:

Türk bilim insanları yaptıkları yeni araştırmada keçi sütünde bulunan bir proteinin koronavirüse karşı etkili olduğunu keşfetti. Protein, koronavirüsün vücuda girmesini ve akciğerde ACE2 enzimine tutulmasını engelliyor. Araştırmayı yapan ekipten yüksek kimyager Bilal Çakır, sütün içilmesinin bir faydası olmadığını bu proteinden ilaç yapılması gerektiğini söyledi. Çakır, Sağlık Bakanlığı ve TÜBİTAK ile görüşmelerinin sürdüğünü belirtti.

Türk bilim insanları keçi sütünün içinde bulunan bir proteinin Kovid-19’a etkisi üzerine bir çalışma yürüterek bunu Avrupa Farmakoloji Dergisi’nde (European Journal of Pharmacology) yayınladı. Yeni yapılan araştırmaya göre, proteinden (Beta Laktoglobulin) elde edilen biyoaktif peptit bileşikleri, akciğer hücrelerinin dış yüzeyindeki enzimlere bağlanıyor ve böylece koronavirüsün buraya gelip tutunmasını engelliyor.

Çalışmaya yönelik bilgi veren İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi (İZÜ) Helal Gıda Araştırma Merkezi’nden araştırmacı ve yüksek kimyager olan Bilal Çakır, yüksek lisans tezini keçi sütünün kolon kanseri üzerine etkileri üzerine çalışırken makale aşamasında koronavirüs salgınının patladığını anlattı.

Pandemi sonrası tez danışmanı Marmara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Tuğba Tunalı Akbay ile birlikte bilgisayar destekli veri tabanlarında keçi sütünün Kovid-19’a karşı etkileri için çalışma yapma fikrinin ortaya çıktığını aktaran Çakır, “Keçi sütünün içindeki proteinde inaktif halde olan değerli biyoaktif peptit bileşiklerini aktif hale getirmek için laboratuvarda enzimatik yöntemler kullandık. Böylece bu bileşiklerin neler olduğunu, nasıl fayda sağladığını bilgisayar destekli veri tabanına sahip in siliko programlarıyla ortaya koyduk” dedi.

GÜZEL SONUÇLAR ELDE ETTİK

Keçi sütünde bulunan beta laktoglubin proteiniyle çalıştıklarını söyleyen Çakır, “Labaratuvar ortamında onu enzimatik olarak parçaladık. Burada açığa çıkan biyoaktif peptit dediğimiz parçaların koronavirüs parçalarıyla etkileşimlerini inceledik ve güzel sonuçlar elde ettik. O yüzden bunu makaleye dönüştürmeye karar verdik. Marmara Üniversitesi’nden tez danışmanı hocam Prof. Dr. Tuğba Tunalı Akbay, Prof. Dr. Göksel Şener ve Doç. Dr. Betül Okuyan ile birlikte araştırma makalemizi yayınlamak üzere European Journal of Pharmacology dergisine gönderdik” diye konuştu.

KORONAVİRÜSÜN AKCİĞERE BAĞLANMASINI ENGELEYEBİLİR

Keçi sütündeki protein olan beta-laktoglubinin parçalandıktan sonra ortaya çıkan biyoaktif peptit denilen parçaların koronavirüs üzerinde etkili olduğunu tespit ettiklerini anlatan Çakır, “Bu protein koronavirüsün vücuda girmesini engelleyebilir, bunu çalışmamız gerekiyor. Bunun yanı sıra koronavirüs spike proteinleri dediğimiz proteinlerin akciğer hücrelerindeki enzimlere bağlanmasını önleyebilir. Virüsteki spike proteinleri akciğer dokusundaki ACE-2 veya farklı enzimlere bağlanıyor. İşte bu proteinin ACE-2’ye bağlanmasını engelleyecek beta laktoglubindeki ajanları aktif hale getirmeyi başardık” diye konuştu.

“KEÇİ SÜTÜNÜ İÇMEK VİRÜSTEN KORUMAZ”

Sütün içindeki yapının aktif hale getirilmesi gerektiğini vurgulayan Çakır, “Keçi sütünü içerek koronavirüsten korunamazsınız. Sütün içerisinde bulunan proteindeki inaktif yapıları aktif hale getirerek iyi bir sonuç alabiliriz. Bu çalışmanın laboratuvar ortamında yapılması lazım. Çalışmanın ilaç adayı olması, sürecin hayvan deneylerine kadar gitmesi için değerli hocalarımla birlikte proje yazım aşamasındayız. Sağlık Bakanlığı ve TÜBİTAK’tan destek isteyeceğiz” ifadelerini kullandı.

MAKALE AVRUPA FARMAKOLOJİ DERGİSİ’NDE YAYIMLANDI

Bilal Çakır, “Keçi sütünün içinde bulunan proteinin koronavirüs karşı etkisini anlatan makale 1 Aralık’ta uluslararası Avrupa Farmakoloji Dergisi’nde (European Journal of Pharmacology) yayımlandı. Dergi, ilaç bilimi üzerine yayınlar yapıyor. Sevindik, mutlu olduk. Bize devamını getirebileceğimiz bir referans oldu” dedi.

Kaynak: https://www.dha.com.tr/saglikyasam/turk-bilim-insanlari-keci-sutunde-kovid19a-karsi-etkili-protein-kesfetti/haber-1801263

***

EK 1 (11.9.2022): Beta-laktoglobulinden türetilen peptitlerin SARS-CoV-2’ye karşı potansiyel etkileri vardır.  ALMPHIR ve IPAVFK, bu peptitler arasında potansiyel adaylardır.

Kaynak: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0014299920308736

Makale: Investigation of beta-lactoglobulin derived bioactive peptides against SARS-CoV-2 (COVID-19): In silico analysis

***

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Prof.Dr.Tuğba Akbay dedi ki:

    Sayın Prof.Dr. Ahmet Rasim Küçükusta,
    Öncelikle çalışmamıza sitenizde yer verdiğiniz için teşekkür ederiz ancak oluşabilecek yanlış anlaşılmaları engellemek için size birkaç konuda bilgi vermek istiyorum. Bu bilimsel çalışma yaklaşık 400 adet Science Citation Indexte yayınlanmış uluslararası makalesi olan, 2000 dolayında sitasyon almış, uluslararası ve ulusal birçok bilimsel projeyi tamamlamış, yurtdışında görev yapıp ülkesine dönmeyi tercih etmiş, patentleri olan, multidisipliner Farmakoloji, Klinik Farmasi ve Klinik Biyokimya uzmanlarının yer aldığı ekibin ortak çalışmasıdır. Uzun yıllardır anne sütü ve keçi sütü biyokimyası ağırlıklı olarak süt üzerine yaptığımız çalışmalardan birçok veri elde ettik. Elde ettiğimiz bu tecrübeyi meme ve kolon kanseri araştırmalarımızdan kimyasal madde ve ilaç içeren anne sütlerinin saflaştırılmasına kadar bir çok farklı konu üzerine aktardık. Son dönemde de meydana gelen COVID-19 pandemisinde tecrübelerimiz doğrultusunda “İnsanlar için nasıl faydalı olabiliriz” diyerek tüm dünyadaki gerçek bilim insanları gibi çalışmaya başladık. Mart 2020’de bu konudaki birçok veriyi elde etmemize karşın bilimsel anlayışımız ve etik bakışımızla çalışmalarımızın sonucunu Avrupa’nın en saygın farmakoloji dergisinde yayınlanana kadar paylaşmadık. Amacımız sabah programlarında boy göstermek değil bilimsel verilerimizi insanlığın faydasına sunmak oldu. Bu amaçla çalışmamızı öncelikle Türkiye’nin saygın haber kanalları olan NTV ve Anadolu ajansından gelen teklifle toplumla paylaşmaya karar verdik. Bundan sonra görsel ve yazılı basında çıkan birçok haberimizde keçi resimlerinin kullanılmasından dahi çok rahatsız olduk. Tüm verdiğimiz mülakatlarda dikkatinizi çekerse sadece süt içmekle bunun etkisinin görülemeyeceğini ısrarla vurguladık. Takdir edersiniz ki sizin de ifade ettiğiniz gibi “kelle paça çorbası için, çörek otu yiyin, koronaya iyi gelir” diyenler ile aynı şekilde anılmak bende ve ekibimde rahatsızlık uyandırdı. Çalışmamızın içeriğine ulaşamadığınızı düşündüğüm için makalemizi ekli linkte bilgilerinize saygıyla arz ederim. Amacımız bilimin gelişmesi için bilimsel ortamda karşılıklı tecrübe alışverişinde bulunmaktır. Detaylı bilgiye ihtiyacınız olursa her zaman yardımcı olmaya hazırız.
    Prof.Dr.Tuğba Akbay
    ttunali@marmara.edu.tr
    Makale linki: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0014299920308736

Siz de yorumunuzu paylaşın: