JAPONYA KAPANMALAR OLMADAN TOPLUM BAĞIŞIKLIĞINA ULAŞTI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Çin işi Japon işi!

Japonya toplum bağışıklığını, aşı yokken ve kapanma yapmadan yüzde 5.8’ den yüzde 46.8’ e çıkarmış.

Çin’ de zaten virüs bile yok.

ARK.

***

KOVİD ölüm oranları Japonya’ da Batı ülkelerine göre düşüktü ve kapanmalar olmamasına rağmen de azaldı.

KOVİD enfeksiyonunun yaygınlığı ve dinamik kalıpları hakkında bilgi sağlamak için ikinci dalga boyunca Tokyo’ da çalışan belirtisi olmayan çalışanlardaki test pozitifliği (sero-pozitiflik) gözlemsel kohort çalışmasıyla incelendi.

Çalışma 26 Mayıs – 25 Ağustos 2020 tarihleri arasında Tokyo’da bir Japon şirketi için çalışan 1877 sağlıklı gönüllü üzerinde yapıldı; öksürük, ateş, nefes darlığı olanlar çalışmaya alınmadı.

KOVİD IgM ve IgG antikorları haftalık olarak ölçüldü.

Yaz boyunca sero-prevalansın yüzde 5.8’ den yüzde 46.8’ e çıktığı tespit edildi.

En büyük artışlar 4 Ağustos’ta zirveye ulaşan Tokyo’daki günlük teyit edilmiş vakalardaki artışa paralel olarak haziran sonu-temmuz başında oldu.

Her iki testi de tamamlayan 350 kişiden, seronegatif olanların yüzde 21,4’ü sero-pozitif hale geldi ve başlangıçta sero-pozitif katılımcıların yüzde 12,2’sinde sero-reversiyon bulundu.

İlk testte IgM pozitif vakaların yüzde 81,1’i yaklaşık bir ayda IgM negatif hâle geldi.

Gelelim neticeye

Bu sonuçlar KOVİD enfeksiyonunun çok düşük ölüm oranına rağmen Tokyo’nun genel popülasyonuna geniş bir şekilde yayılmış olabileceğini göstermektedir.

Sero-pozitiflikteki artış ile kapanmalardan meydana geldiği bildirilen KOVİD vakalarındaki azalmadan arasındaki zamansal korelasyon göz önüne alındığında, sürü bağışıklığı sorumlu tutulabilir.

Japonlar ermiş muradına, darısı başımıza!

Kaynak: https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.09.21.20198796v1

***

EK 1 (8.3.2021): Dünyanın 87 farklı bölgesini kullanan karşılaştırmaların ~% 98’inde evde kalarak ölüm / milyon sayısının azaldığına dair hiçbir kanıt bulunmadı. Kaynak: https://www.nature.com/articles/s41598-021-84092-1

***

EK 2 (9.3.2021): ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), COVID-19 aşılarının 2 dozunu da yaptıran ABD vatandaşlarının maske takmadan da güvende olacağını, sosyal mesafe kurallarına uymak kaydıyla maskesiz toplu ortamlarda bulunabileceğini açıkladı. 2. doz COVID-19 aşısı olan kişi, 2 hafta sonra COVID-19’a karşı tamamen korunma sağlamış kabul edilecek. Aşılarını yaptırmış olan yetişkinlerin, hastalık riski düşük sağlıklı çocukları ve torunları ile aynı çatı altında görüşmelerinde de bir sakınca olmayacağı belirtildi.

CDC Direktörü Dr. Rochelle Walensky, “Her gün daha fazla insanın aşılanmasıyla bir köşeyi dönmeye başlıyoruz.” ifadesini kullandı.

Bunun, insanların bir araya gelme normaline geri dönmeye yönelik bir “ilk adım” olduğunu belirten Walensky, vaka ve ölümlerin daha da azalması ile kurallardaki yumuşamanın artırılacağını kaydetti.

CDC verilerine göre, şu ana kadar yaklaşık 31 milyondan fazla Amerikalı aşılanmış bulunuyor.

Öte yandan, Wyoming Valisi Mark Gordon eyalet çapında maske gereksinimini kaldıracağını ve 16 Mart’tan itibaren restoranların, barların, tiyatroların ve spor salonlarının normal operasyonlarına devam etmesine izin vereceğini söyledi.

Gordon, yasakların kaldırılma kararına, azalan aktif COVID-19 vakaları ve hastaneye yatış sayılarının yanı sıra eyalette devam eden aşı çalışmalarını gerekçe gösterdi.

Kaynak: https://www.medimagazin.com.tr/guncel/koronavirus/tr-asilanan-abdlilerin-maske-zorunlulugu-kaldirildi-restoran-bar-ve-tiyatrolar-haftaya-aciliyor-11-686-94617.html

***

EK 3 (9.3.2021): Dr Jay Bhattacharya, Stanford: “Kapanmalar, son 100 yıldaki en büyük halk sağlığı hatasıdır. Bir nesil boyunca, yeryüzündeki hemen hemen her fakir insana verilen feci sağlık ve psikolojik zararları sayacağız”. Kaynak: https://twitter.com/MartinKulldorff/status/1369270608509427715?s=20

***

EK 4 (17.3.2021): Ev karantinası, insanların fiziksel aktivitelerini ve beslenme davranışlarını sağlıksız bir şekilde önemli ölçüde etkiledi. İkisi de ağır hastalık ve ölüm riskini artırıyor. Kaynak: https://www.nature.com/articles/s41598-021-85330-2

***

EK 3 (2.6.2021): Daha önce tam kapanmayı, sıkı ve uzun süreli yasakların hararetli savunucusu (1) FATİH ALTAYLI’ dan u-dönüş: Normalleşmeye doğru bir adım daha atıldı. Yine karmakarışık, açıklayanın bile anlamadığı birtakım detaylarla haliyle. Saçma sapan. Gerçekten saçma sapan. Dünyanın en gelişmiş ve en gelişmemiş ülkelerinde de yasaklar koyuluyor, zamanı geliyor kaldırılıyor, hiçbirinde böyle zırvalık yok. Böyle manasız detaylar, saatler, dakikalarla belirlenmiş abuk sabukluklar yok. Herhalde ne kadar detay verir, ne kadar ince ince yasak koyarlarsa o kadar önemli iş yaptıklarını zannediyorlar. Allah aşkına aya insan yollamıyorsunuz. Altı üstü bazı yasakları gevşetiyorsunuz. Bakın dünya nasıl yapıyor ona göre yapın. Şunu da bilin, pandemiyi yaşam tarzı dayatmanıza bahane yaptığınızın da farkındayız, ahmak değiliz. Kapanmada sadece alkollü içki satan reyonları kapatmanızın arkasında hiçbir bilimsel, sıhhi ve mantıki gerekçe olmadığını bilmeyecek ve anlamayacak kadar beyinsiz değiliz. Her yeri açarken gece kulüplerini açmamanızın nedenini de biliyoruz merak etmeyin. Lokantaları gece 10’da kapatmanızın bilimsel olmayan gerekçesini de. Fırsat bu fırsat diye dayatıyorsunuz, farkındayız. Binlerce insan aç kalmış, binlerce müzisyen işsiz kalmış, yüzlercesi intihar etmiş umurunuzda değil onu da görüyoruz. Ama bu yaptıklarınız hiç de umduğunuz sonucu vermiyor biliyorsunuz değil mi! Son koyduğunuz satış yasağı ile Ramazan günü içki satışlarını patlattınız, alkollü içki satışına mübarek ayda rekor kırdırdınız farkındasınız herhalde. Alkol yasağı diye diye bira markasını Avrupa Şampiyonu yaptırdınız, canlı yayında basketbolcular “Bira içerek kutlayacağız” dediler gözünüzün içine baka baka. Ve hepsinden beteri belki de, aşırı vergilerle alkollü içki fiyatlarını alabildiğine yükselttiğiniz için, uyuşturucu satışlarını, patlattınız, gençliği hapçı yaptınız! Anlamadınız mı hala, yasaklarla bir yere varılmıyor. En canlı örneği sizsiniz, siz. Başkalarının koyduğu yasaklarla büyüdünüz. Ve şimdi de kendi koyduğunuz yasaklarla küçüleceksiniz. Hala anlamadınız mı, bu millet yaşam tarzına, ne olursa olsun müdahaleyi sevmiyor. Ne içeceğine, ne yiyeceğine, kaç kere sevişeceğine kendi karar vermek istiyor. En iyi anlaması gereken sizdiniz. Anlamadınız. Anladığınızı zannettikleri için bu millet sizi getirdi. Anlamadığınızı anladığı için de götürecek (2)!

Kaynaklar:

1. https://www.indyturk.com/node/272591/haber/altayl%C4%B1-bu-saatten-sonra-iki-hafta-tam-kapanma-kurtar%C4%B1r-bir-tek

2. https://www.haberturk.com/yazarlar/fatih-altayli-1001/3090305-bu-milletin-yasak-sevmedigini-siz-de-anlamadiniz

***

EK 4 (13.6.2021): Teresa May: “Kısıtlama ve kapanmalara devam etmek için hiçbir gerekçe yok”. Kaynak: https://twitter.com/drahmetrasim/status/1403979607729188864?s=20

***

EK 5 (7.7.2021): Resmi veri kaynaklarının analizine göre, küresel ekonominin çoğunu boğan katı karantinalardan kaçınan İsveç’ te 2020′ de genel ölüm oranındaki artış çoğu Avrupa ülkesinden daha az oldu. Enfeksiyon hastalıkları uzmanları, sonuçların tecritlerin gereksiz olduğuna dair delil olarak yorumlanamayacağı konusunda uyarmakla beraber İsveç’in pandemi ile mücadele konusundaki genel duruşunun incelenmeye değer değerlere sahip olduğunu gösterebileceğini de kabul etti. Kaynak: https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-europe-mortality-idUSKBN2BG1R9

***

EK 6 (9.7.2021): İngiltere hükümetinin 19 Temmuz’da İngiltere’deki tüm covid-19 kısıtlamalarını sona erdirme kararı, 122 bilim insanı ve doktordan oluşan bir grup tarafından “tehlikeli ve erken” olarak değerlendirildi. Lancet’ e yazılan mektupta, hükümet ergenler de dahil olmak üzere herkese aşı teklif edilene kadar ve okullarda yeterli havalandırma ve boşluk gibi hafifletici tedbirler alınana kadar yeniden açılmayı ertelemeye çağırıyor. Kaynak: https://www.bmj.com/content/374/bmj.n1751

***

EK 7 (10.7.2021): Bu ülkelerden hangisi kapanmaya gitmedi, maskeyi zorunlu kılmadı?

Resim

***

EK 8 (20.9.201): FERHAT ARSLAN “Şehir içi ulaşımda insanlar daha sıkışık ve yan yana iken şehirlerarası yapılan kısıtlamaları! ve millete çeşitli alanlarda yapılan PCR dayatmasının sorunlu yanlarını bilimsel yönleri ile anlattık. Bu mudur zorunuza giden?Kaynak: https://twitter.com/Ferhatarslandr/status/1439988005079588865?s=20

***

EK 9 (17.6.2022): MELİH ALTINOK “ABD Merkez Bankası (FED) 28 yıl aradan sonra faizi 75 baz puan artırarak 1.75 seviyesine çekti. “Uzmanlar”, daha önceki faiz artışları gibi resesyonla sonuçlanması beklenen bu hamlenin gerekçeleri arasında başta pandemideki izolasyon tedbirlerini sayıyor.
Şalter inmiş, tedarik zinciri aksamış, devletler destek için para basmış, enflasyon fırlamış…
Pandeminin başından beri bol keseden alınan tedbirlerin büyük ekonomik yıkıma neden olacağını yazdım… Astarın yüzünden pahalıya geleceğini, insanları bir grip virüsünden kaçırmak gibi nafile hedeflerin yakın vadede alt ve orta gelir sınıfını kronik yoksullaşmaya mahkûm edeceğini anlattım durdum.
Bu yüzden meczup bile ilan edildim.
Merak ediyorum, hâlâ bizim şu kadarcık aklımızla düşünüp işaret ettiğimiz sonucu, koskoca FED’in, “ekonomi otoritelerin” öngöremediğini düşünenlerden misiniz?

Kaynak: https://www.sabah.com.tr/yazarlar/melihaltinok/2022/06/17/bravo-bulent-bey-kilicdaroglundan-aferini-kaptiniz

***

EK 10 (17.6.2022): SİMONE GOLD “A new study from the National Bureau of Economic Research reveals over 170,000 non-covid excess deaths among Americans in 2020 & 2021, most likely due to lockdowns. Remember when doctors & others were banned from social media for warning about the harmful effects of lockdowns?

Non-Covid Excess Deaths, 2020-21: Collateral Damage of Policy Choices? K: https://www.nber.org/papers/w30104

Kaynak: https://twitter.com/drsimonegold/status/1537594553607368705?s=20&t=dQwW7M_NOylT2t9HCokQNw

***

EK 11 (11.7.2023): Haiti’deki kapanmalar etkisiz ve uygun değildi. Ayrıca sosyal olarak zararlıydılar ve artan kamu güvensizliğine katkıda bulundular. Savunmasızları korumak gibi alternatifler muhtemelen daha uygundur.

Makale: Was lockdown worth it? community perspectives and experiences of the Covid-19 pandemic in remote southwestern Haiti

Kaynak: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0277953623004331?via%3Dihub

***

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. Hekimoğlu dedi ki:

    Bu Bil’in Kurulu ile zor!

  2. Zülküf dedi ki:

    Sağlık Bakanlığı sürü bağışıklığüı oranını açıklamak için neyi bekliyor?

  3. Hekimoğlu dedi ki:

    Metin Külünk de Bil’in kurulu dedi;

    Bilim kurulu ve Sağlık Bürokrasisi İstatistik hilelerinden vazgeçmeli,
    il vaka sayılarını doğrudan vermek yerine 100.000 üzerinden skor vermek de neyin nesi?

    202 olarak yüksek skoru verdiğiniz illerden Rize’de bile toplam 500 vaka var. Siz neyin peşindesiniz?

Siz de yorumunuzu paylaşın: