KORONAVİRÜS OLGUNLAŞMAMIŞ ERİTROSİTLERE DE SALDIRIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

ARK: Koronavirüsün ne kadar ahlâksız olduğu, olgunlaşmamış yani rüştünü ispat etmemiş eritrositlere (kırmızı kan küreleri) saldırmasından belli. Gözün kör olsun, lanet sübyancı virüs!

***

KOVİD hastalarında görülen önemli problemlerden biri de kanda oksijen satürasyonunun düşmesi ve dokulara yeteri kadar oksijen taşınamamasıdır (hipoksi).

Yeni bir araştırmaya göre, başta akciğer ve dolaşım sisteminden kaynaklanan başka sebepleri de olan bu olayda kırmızı kan hücrelerinin (eritrositler) üretiminin bozulmasının da rolü var.

Araştırma, ağır hasta olan ve yoğun bakıma yatırılan, orta derecede belirtileri olan ve sadece hastaneye yatırılan ve hafif belirtileri olup hastanede sadece birkaç saat geçiren toplam 128 hasta üzerinde yapıldı.

Hastalık ağırlaştıkça kan dolaşımında daha fazla olgunlaşmamış eritrositin bulunduğu ve bunların oranının bazen yüzde 60’a kadar çıkabildiği tespit edildi.

Bu durum, virüsün eritrositlerin kaynağını etkilediğini ve bunun sonucu olarak ve sağlıklı olgunlaşmamış kırmızı kan hücrelerinin tükenmesini telafi etmek ve vücuda yeterli oksijeni sağlamak için daha fazla eritrosit üretiliyor.

Oysa sağlıklı insanlarda olgunlaşmamış eritrositlerin kandaki oranı yüzde 1’ in altındadır veya hatta hiç de olmayabilir. Olgunlaşmamış eritrositlerin bulundukları yer kemik iliğidir.

Olgunlaşmamış eritrositler oksijen taşıyamazlar

Oksijen dokulara olgun eritrositler vasıtasıyla taşınır, olgunlaşmamış eritrositler oksijen taşıyamazlar.

Olgunlaşmamış eritrositler KOVİD enfeksiyonuna karşı da çok hassastırlar.

Bu olgunlaşmamış eritrositler virüs tarafından saldırıya uğrayıp tahrip edilirken, ömürleri sadece 120 gün olan olgun eritrositlerin yerini alamaz.

Virüsün olgunlaşmamış olan eritrositlere saldırmasının sebebi bunlarda ACE-2 ve TMPRRS2 reseptörlerinin aktif olmasıdır.

Olgunlaşmamış virüsler aynı zamanda bağışıklığı baskılayan hücrelerdir, hem antikor yapımını hem T hücre cevabını olumsuz etkilerler.

Kortizon işe yarıyor

Araştırmada, ağır KOVİD ve ölümleri azaltmadaki tesiri bilinen dekzametazonun olgunlaşmamış eritrositlerin enfeksiyonunu azalttıkları da gösterildi.

Dekzametazon hem ACE-2 ve TMPRSS2 reseptörlerini baskılayarak ve hem de olgunlaşmamış eritrositlerin hızla olgunlaşmasını sağlayarak etkili oluyor.

Olgun eritrositlerde nükleus yani hücre çekirdeği bulunmuyor ve bu da virüslerin çoğalmasını önlüyor.

Kaynak: https://www.cell.com/stem-cell-reports/fulltext/S2213-6711(21)00196-X

Red blood cell production increases, but cost goes down – Harvard Gazette

Siz de yorumunuzu paylaşın: