YENİ İLAÇLARA ALDANMAYIN

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
DRUG DOLLARS

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Yeni ilaçların standart ilaçlardan daha iyi olduğunu her zaman söyleyemeyiz” diyor Kaliforniya Üniversitesinden Meme Onkolojisi Klinik Çalışmalar Direktörü Profesör Hope Rugo.

Birçok yazımda kullandığım bu sloganı Amerikalı bir uzmanın ağzından duymaktan mutlu oldum.

Profesör Rugo bu ifadeyi ilerlemiş meme kanseri tedavisinde kullanılan iki yeni ilaçla yaptıkları bir çalışma ile ilgili olarak söylüyor.

new drugs ile ilgili görsel sonucu

Rugo, Amerikan Klinik Onkoloji Derneği’ nin Chicago’ daki toplantısında sunduğu raporda meme kanserli hastalarda 20 seneden beri kullanılan “Paclitaxel” isimli ilacın “Abraxane” ve “Ixempra” isimli yeni ilaçlara göre hem daha etkili hem de daha güvenli olduğunu tespit ettiklerini bildirdi.

Avastin” kullanan 799 hastanın katıldığı bu araştırmaya göre Paclitaxel alan hastalar ortalama olarak 10.6 ay yaşarken bu süre Abraxane için 9.2 ve Ixempra için 7.6 ay olarak bulundu.

Ağrılı duysal nöropati gibi yan etkiler Paclitaxel alanlarda yüzde 16, yeni ilacın verildiği hastalarda ise yüzde 25 oranında rastlandı.

Kanla ilgili toksik reaksiyonlar yüzde 12 ile en az Ixempra alanlarda görüldü. Bu yan etki oranı Paclitaxel grubunda yüzde 21 Abraxane grubunda ise yüzde 51 idi.

Buradan çıkan netice şu: 20 senelik Paclitaxel yeni ilaçlara göre hem daha etkili hem daha güvenli.

İlgili resim

Yeni ilaçlar çok pahalı

Akciğer, pankreas kanseri ve ilerlemiş melanomlarda da denenmekte olan Abraxane’ ın bir dozunun fiyatı 5 bin dolar.

Ixempra’ nın tedavi maliyeti 14 bin-18 bin dolar arasında değişiyor.

Paclitaxel’ in bunlarla kıyaslanmayacak kadar ucuz bir ilaç olduğunu söylemeye gerek var mı bilmem.

Abraxane geçen sene 386, Ixempra ise 100 milyon dolarlık satış rakamına erişmişler ama Abraxane üreten Celgene firması ilacın diğer tümörlerde de kullanılmasıyla 2015 senesinde 1.2 milyar dolarlık satış bekliyor.

Abraxane, esasında Abraxis isimli firma tarafından nano-teknolojik yöntemlerle Paclitaxel’ in albümin ile birleştirilmesiyle yaratıldı ve 2010’ da Celgene’ ye 2.9 milyar dolara satıldı.

Anlayacağınız Abraxane Paclitaxel’ den farklı bir ilaç değil ama albüminle beraber ilacın daha yüksek dozlarda uygulanması mümkün olabiliyor ve ilaç kan damarı duvarını daha kolay geçiyor.

İlgili resim

Gelelim neticeye

Bu araştırmanın da gösterdiği gibi yeni ilaç daima “daha iyi ya da daha az zararlı” manasına gelmiyor.

Elbette yeni çıkan ilaçlara körü körüne karşı değilim. Bunların, bazı hastaların hayatlarını nasıl değiştirebileceğini, birçok hastayı ölümden döndürebileceğini ya da hayat kalitesini artırabileceğini çok iyi biliyorum.

Bugün başarıyla kullandığımız her ilacın geçmişte yeni bir ilaç olduğunun da, tabii ki bilincindeyim ama yeni bir ilacın, tanıyan tanımayan her hekim tarafından bilinçsizce yazılmasına da kesinlikle karşıyım.

Piyasaya çıkan hiçbir yeni ilaç yeterince güvenilir değildir. Elbette araştırmalar yapılmalı, yeni ilaçlar bulunmalı ve kullanılmalıdır. Buna kim karşı çıkabilir ki!

Ama bunun da mâkûl bir yolu, yöntemi olmalıdır.

KAYNAKLAR:

http://abstract.asco.org/AbstView_114_99475.html

http://www.businessweek.com/news/2012-06-04/celgene-bristol-drugs-no-better-than-therapy-costing-less

http://www.ahmetrasimkucukusta.com/2011/05/21/yazilar/zaman-gazetesi/yeni-ilaclarin-dayanilmaz-cazibesi/

***

EK 1 (10.7.2023): 2011 ile 2020 yılları arasında ABD ve Avrupa’da yeni ilaçlar için onaylanan ilk endikasyonların yarısından azı yüksek terapötik değere sahip olarak derecelendirildi.

Makale: Therapeutic value of first versus supplemental indications of drugs in US and Europe (2011-20): retrospective cohort study

Kaynak: https://www.bmj.com/content/382/bmj-2022-074166

***

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. tuna erinçler dedi ki:

    Demek Amerika’da da doğruyu söyleyenler var. Yeni ve pahalı ilaçların ne olduğununa en iyi örnek A.C.E inhibitörleri. Pekçok hastada kuru öksürüğe neden oluyor ve bu öksürük antitussif’lerle de önlenemiyor. Ancak sayın hekimlerimizin bir bölümü nedense bu ilaçları ısrarla yazmağa devam ediyorlar.

Siz de yorumunuzu paylaşın: