BİSFENOL A TİROİT FONKSİYONLARINI DA ETKİLİYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
BPA tiroit

Sert plastik elde etmek için kullanılan bisfenol A veya kısaca BPA olarak bilinen kimyasal maddenin önemli bir zararı daha ortaya çıktı.

Kaliforniya Üniversitesi uzmanları tarafından yapılan bir araştırmada BPA’ ya maruz kalan hamile kadınların ve erkek bebeklerinin tiroit fonksiyonlarının etkilenebileceği tespit edildi.

Environmental Health Perspectives isimli tıp dergisinde yayınlanan araştırmada, 476 kadının idrarında gebeliklerinin 12. ve 26. haftalarında BPA miktarları, 26 hafta dolaylarında kanlarında serbest troksin (T4), total T4, TSH ve bebeklerinde de doğumdan birkaç gün sonra TSH değerleri ölçüldü.

Gebe kadınlarda BPA’ daki her iki misli artışta total T4’ ün 0.13 mikrogram azaldığı yani tiroit bezinin daha az çalıştığı belirlendi.

Bu annelerin erkek çocuklarında ise BPA seviyeleri arttıkça TSH’ nın da normal sınırlar içinde kalmakla beraber azaldığı ortaya çıktı.

Tiroidin sadece erkek çocuklarda fazla çalışıyor bulunması ve kızlarda bu tür ilişkinin olmaması dişi farelerin BPA’ yı erkek farelere göre daha çabuk elimine etmeleriyle izah ediliyor.

Burada dikkat çeken husus, idrar BPA ve tiroit hormon ölçümleri birbirine ne kadar yakınsa bu ilişkinin o kadar belirgin olması.

Araştırmacılar, anne ve yeni doğan bebeğinde tespit edilen bu sonuçları insan vücudundaki yarılanma ömrü 6 saatten az olan BPA’ nın etkisinin geçici olduğu şeklinde yorumluyorlar.  

Anne kanında serbest troksin etkilenmeden total troksinin azalmasının sağlık üzerine olan etkilerinin tam olarak bilenmediği, çünkü bağlı troksinin biyolojik olarak aktif olmadığı vurgulanıyor.

Aynı şekilde yeni doğan bebeklerde TSH seviyelerinin düşüklüğünün ne gibi klinik etkilere sebep olabileceği de bilinmiyor.

Daha önce hayvan ve insanlar üzerinde yapılan pek çok çalışmada BPA’ nın tiroit hormonlarını etkileyebileceği gösterilmişti ama bu ilişki gebelikte ilk defa incelenmiş oldu.

Elbette tek bir çalışmaya dayanarak kesin sonuçlara ulaşmak mümkün değil ama tiroit hormonlarının anne karnında ve doğumdan sonraki büyümede ve beynin gelişmesinde çok önemli olması bu çalışmanın ehemmiyetini artırıyor.

Gelelim neticeye

Bu çalışma tek başına BPA’ nın tiroit hormonlarını bebeğin gelişimi ve sağlığını etkileyecek şekilde bozduğunu göstermiyor; bu ilişkinin daha kapsamlı çalışmalarla ispat edilmesi gerekiyor.

Kimya endüstrisi bu çalışmayı bazı bakımlardan haklı olarak tenkit ediyorlar ama vücudumuz için hiçbir faydası olmayan bir kimyasal maddeyi savunmanın da haklı bir gerekçesini göremiyorum.

Annenin BPA maruziyetine bağlı olarak tiroit hormonlarının azalması bebeğin gelişimi bakımından gerçekten önemli olabilir.

BPA’ nın sadece biberonlar ve bebekler için kullanılan diğer yiyecek kaplarında yasaklanması yeterli değil; yasak tüm yiyecek ve içecek kaplarını kapsamalıdır.

KAYNAK

http://ehp.niehs.nih.gov/2012/10/ehp-1205092/

Siz de yorumunuzu paylaşın: