ERİYEN STENTLERDE ÖLÜMCÜL RİSK

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Genel olarak halk da doktorlar da her yeni çıkan ilacın, her yeni aşının , her yeni tıbbi teknolojinin, her yeni tetkik ve tedavi yönteminin daha etkili ve daha zararsız kısaca mükemmel olduğunu sanır.

Bunun doğru olan örnekleri olduğu gibi tam aksine sonu hüsranla biten örnekleri de vardır.

Ben bunun tam aksi görüşteyim.

Her yeni ilaç, her yeni aşı her yeni teknolojiye “temkinle” yaklaşılması gerektiğine inanırım.

***

Hürriyet’ te Mesude Erşan’ ın haberi:

Tıkalı kalp damarlarını açmak için takılan eriyen stentler, geliştirildiğinde darlığı açıp ve üzerindeki ilacı dokuya verildikten sonra geriye metal artık kalmaması nedeniyle büyük heyecan yaratmıştı. Stent kendi kendine eriyordu. Ancak bazı bilimsel araştırmalar, eriyen stentlerin göz ardı edilemeyecek riskler de yarattığını orta koydu.

ABD’nin sağlık otoritesi FDA kurumu doktorları konuyla ilgili bilgilendirdi. Avrupa’da ise devam eden araştırmalar dışında kullanılmaması önerildi. Türkiye’de SGK eriyen stentleri karşılamıyor ve Sağlık Bakanlığı hastanelerinde kullanılmıyor. Ancak bazı üniversite, vakıf ve özel hastanelerde hastalar kendi bütçelerinden 5-7 bin lira ödeyerek bu stentleri taktırabiliyor. Türkiye’de bu konuyla ilgili herhangi bir uyarı henüz yapılmadı.

ARAŞTIRMALARLA KANITLANDI

Kalp ve damar hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Mutlu Vural, bilimsel değeri yüksek araştırmaların eriyen stentlerde, ‘stent trombozu’(pıhtı), dolasıyla kalp krizi riskinin daha yüksek olduğunu gösterdiğini hatırlatarak şunları söyledi: “Eriyen stenler ilk çıktığında devrim olarak nitelendirildi. Yeni araştırma sonuçlarını gelmeden eriyen ilaç salınımlı stentler yerine kanıtlanmış, metal gövdeli ilaç salınımlı stentlerin tercih etmesi gerektiğini düşünüyorum.”

Cleveland Clinic Abu Dabi Hastanesi Kardiyoloji Direktörü Prof. Dr. Murat Tuzcu ise “Damar seçimine dikkat ederek ve stent yerleştirme tekniğine özen göstererek yapılacak işlemlerin daha iyi sonuç vereceğini söyleyen araştırmacılar var. Bu nedenle daha fazla veriye ihtiyaç duyuluyor. Söz konusu stenti piyasadan çekmek için elde yeterli veri yok. Daha fazla araştırma gerekiyor. Yine bu nedenle kullanımını sınırlamakta yarar var” dedi.

Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/eriyen-stentlerde-olumcul-risk-40445312

Siz de yorumunuzu paylaşın: