SÜPER İLAÇ ÜSTÜN GIDALAR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Yalçın Bayer’ in köşesinde Ali Özdemir’ in yazısına bazı itirazlarım var:

BİR: Ben süper gıda mefhumuna karşıyım. Süper gıda süper bir “ticari” tabirdir!

Benim için “endüstrinin elinin değmediği tüm gıdalar süperdir“, bazılarını diğerlerine üstün tutmayı gıdalara yapılan büyük bir saygısızlık olarak görürüm. 

İKİ: Bizi güçlü, dingin, mutlu… yapan süper gıdalar değil benim “adam gibi besleme” adıyla tanımladığım “sağlıklı beslenme” modelidir.  Adam gibi beslenme bir bütündür; tek tek yiyecek içecek ismi saymak doğru değildir.

ÜÇ: Adam gibi beslenmenin referansı, endüstri işbirlikçisi modern tıp biliminin birinin sonucu diğerini tutmayan araştırmaları ve seneden seneye değişen tavsiyeleri değil, dedelerimizin, ninelerimizin, atalarımızın beslenme tarzıdır.

***

KENAN Demirkol, Ahmet Rasim Küçükusta, Canan Karatay, Yavuz Yörükoğlu, Yavuz Dizdar, Ümit Aktaş, Halit Yerebakan, Murat Kınıkoğlu, Elif Güveloğlu gibi sağlık uzmanlarını okuyoruz.

Toplum olarak çok kötü besleniyoruz. Gıda ambalajlarındaki verileri hiç kaale almıyoruz. Topraktan çıkan gıdaların bazılarının süper ilaç üstün yiyecekler olduğunu son birkaç yıldır sıklıkla işitmeye başladık. Bu süper gıdaların çok bilinenlerini sıralayalım: Alıç, ayran, asma yaprağı, avokado, ayçekirdeği, ayva, badem, bakla, brokoli, bulgur, ceviz, çörekotu, domates, elma, enginar, fındık, kinoa, ketentohumu, kızılcık, kivi, kuşburnu, kuşkonmaz, sarmısak, sızma zeytinyağı, semizotu, soğan, soğuk deniz balığı, şalgam, tereyağı, üzüm sirkesi, yerelması, yeşil çay, yoğurt, zencefil, zerdeçal, zeytin…

Süper gıdaların her biri bizi güçlü, dingin, mutlu, dengeli, neşeli, pozitif, güzel yapıyor. Amerikan tipi besinleri tükettiğimizde ise obez, tembel, halsiz, çirkin bir forma dönüşüyoruz. Hastalıklar da peşimizi bırakmıyor…

50 yaşındayım. Son 10 yıldır vahşi ABD’nin icadı olan sahte gıdalardan uzak duruyorum. Sağlığım (tansiyon, şeker, nabız vs) iyi durumda.
Monosodyum glutamat (MSG, Çin tuzu), nişasta bazlı şeker (NBŞ, fruktoz, mısır şurubu), rafine tuz, kepeksiz un, antibiyotik, genetiği değiştirilmiş organizma (GDO) içeren bitkilere; yapay tatlandırıcı, aroma verici, gıda boyası, margarin, BPA, asit, emülgatör (E), kıvam arttırıcı, raf ömrünü uzatıcı maddeler içeren ürünlere yaklaşmıyorum.

Dar gelirli, ortalama Türk insanlarının alışveriş listelerine baktığımızda büyük bir kısmının ABD tipi yanlış ürünlerle beslendiğini(!) gözlemliyoruz.
Yanlış beslenme bizim hastalıklarımızı ve ilaç tüketimimizi arttırıyor. Ayrıca üretkenlik/çalışkanlık derecemizi de düşürüyor. /

Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/yalcin-bayer/super-ilac-ustun-gidalar-40941875

Yazı için 4 yorum yapılmış:

  1. Elif Zehra dedi ki:

    Kenan Demirkol nerelerde, artık hiç göremiyoruz. Birkaç sene önce çok sık görünürdü, hasta falan mı yoksa bir problem mi var merak ediyorum doğrusu.

  2. Günay Seher dedi ki:

    Esas ABD ürünü gıdalara karşı çıkalım telefonlara değil. Telefon kırmak akıl tutulmasıdır aptallıktır yeni telefon almazsın anlarım ama para verdiğin telefonu kırmak…??

  3. Melih dedi ki:

    Ümit Aktaşı eskiden beğenirdim güzel konuluyor faydalı bilgiler veriyor diye fakat kendi adına hap çıkarıp bunların bir de reklamını yapmaya başlayınca ondan soğudum. Burada adı geçen Elif hanımı da pek tutmam Yavuz Yörükoğlunu ise hiç duymadım.

  4. Adanalı dedi ki:

    Bir taraftan sağlıklı beslenmeden ilaçsız yaşamdan bahset bir taraftan da balık yağı ilacı probiyotik ilacı bilmem ne otu ilacı sat oldu mu şimdi? Bütün “ümitlerimi” kırdın !

Siz de yorumunuzu paylaşın: