BİLİMSEL ARAŞTIRMA, “BEYİN TAKVİYELERİNİN” İŞE YARAMADIĞINI İSPATLADI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Florida Üniversitesi nöroloji profesörü Steven DeKosky’ nin yazısı:

Amerika’ da erişkinlerin dörtte biri beyin sağlığı için hiçbir faydası olmayan besin desteklerine çuvalla para harcıyorlar.

USA’ da bir erişkin bu tür vitamin, mineral, bitkisel karışım, amino asitler için ayda 20-60 dolar para sarf ediliyor, yıllık satış rakamları 3 milyar doları buluyor.

Oysa bu tür besin destekleri ilaçlar gibi sıkı denetimden geçmiyor, yani etkinlik ve koruyuculukları ispatlanmadan piyasaya veriliyor.

doctors offer handful of medicines ile ilgili görsel sonucu

FDA, üreticilerin bu ürünlerin emniyetli olduğunu gösteren belgelerini yeterli buluyor, etkili olup olmadıklarıyla ilgilenmiyor.

FDA, bunların sağlık vaatleriyle satılmasına yasak koymuş olsa da şirketler bunun da çaresini bulmuşlar.

“Araştırmalarla ispat edildiği gibi”, “laboratuvarda test edilmiştir “ veya “beyin sağlığını korur” gibi bilimsel algısı yaratan sözleri kullanıyorlar.

Bunlar içinde en popüler olan Ginkgo biloba üzerinde “beyin fonksiyonlarını ve zihinsel uyanıklığı destekler” iddiası yer alıyor ama şişenin arkasında da “bu ürünün FDA tarafından değerlendirilmediği ve herhangi bir hastalığı önleme ve tedavisi için tasarlanmadığı” bilgisi yer alıyor.

waste of money of medicines ile ilgili görsel sonucu

2012’ de yapılan bir ankete göre Amerikalıların en çok korktukları hastalık Alzheimer ve Alzheimer’ i veya diğer bunama hastalıklarını önlediği bilimsel olarak gösterilen hiçbir ilaç bulunmuyor.

Aslında bazı vitamin ve minerallerin beyin sağlığı için gerekli olduğuna şüphe yok ama normal beslenen insanların bunları besin desteği olarak alması işe yaramıyor.

Tabii B6 ve B12 gibi vitaminleri çeşitli sebeplerle yiyeceklerle alamayanlar ve bunların kan seviyesinin düşük olduğu gösterilenlerin besin desteği alması gerekir.

Bazıları da bunları “fazla vitamin” faydalıdır sözüne uyarak alırlar, oysa bunların fazlası emilmediği gibi fazla alınanları da idrarla atılır yani sadece idrarınız pahalı olur.

Özellikle de A, D, E ve K gibi yağda eriyen vitaminlerin fazlası çeşitli sağlık problemleri ve hastalıklara sebep olabilir.

Bir de bu tür ürünlerin bazılarında reklamlarında yazdığı miktarda etken madde olmayabilir, bazılarında zararlı kimyasallar da karışabilir.

Hap olarak kullanılan antioksidanların da yiyeceklerle alınanların aksine beyin sağlığını korumada işe yaradığı bilimsel araştırmalarla gösterilememiştir.

En doğrusu sağlıklı bir diyete odaklanmak ve bu tür besin desteklerine harcanan paraları sebze ve meyve ve diğer sağlıklı gıdalara ayırmaktır.

Gelelim neticeye

Tıpkı benim gibi “adam gibi beslenenlerin tek bir vitamin hapına bile ihtiyaçları yoktur” görüşünü savunan Amerikalı profesöre benden “kocaman aferin”!

Bizde de milyonlarca insan “daha sağlıklı olma” gayesiyle bu tür ürünlere milyonlarca lira sarf ediyor.

İşin en acı tarafı da bunların kullanımlarının bazı “doktorlar” tarafından teşvik edilmesi.

Şirket kurup kendi adına vitamin, mineral, omega 3, ot-çer-çöp çıkaran “tüccar doktorlar” kendileri için faydalı bir iş yapıyorlar ama bu gerçeklerin farkında olmadan bunları “bilinçsizce teşvik eden doktorlara” yüksek dozda vitamin, mineral, balık yağı, ginkgo, antioksidan hapları mı vermeli acaba, ne dersiniz?

Kaynak: https://www.good.is/articles/supplements-brain-health

***

EK 1 (5.10.2022): Yaşlı yetişkinler arasında, düzenli balık yağı takviyesi, tüm nedenlere bağlı demansın yanı sıra vasküler demans, frontotemporal demans ve diğer demans riskinin daha düşük olmasıyla önemli ölçüde ilişkili iken Alzheimer hastalığı ile ilişkili değildi. Bu bulgular, klinik uygulamada demansın önlenmesinde balık yağının alışılmış kullanımının faydalı olabileceğini desteklemektedir.

Kaynak: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnins.2022.910977/full

Makale: Associations of fish oil supplementation with incident dementia: Evidence from the UK Biobank cohort study

***

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. selo dedi ki:

    Verelim efendim uygundur belki zehirlenirler de kurtuluruz bunlardan

  2. Özlem Aksu dedi ki:

    Canan Hoca çok harika bir iş yaptı bize doğru beslenmeyi öğretti, birçok insanı gereksiz kalp, tansiyon, şeker ilaçlarından kurtardı ama birçok insanı da gereksiz olarak vitaminlere dadandırdı. Birçok insan hiç faydası olmadığı halde ona inandıkları için avuç dolusu vitamin içiyor. Keşke bu kadar vitamin köpürtmesi yapmasaydı keşke sizin gibi bunların besinlerle alınabileceğini anlatsaydı…

  3. Necdet dedi ki:

    Hocam sıkı takipçinizim oğlum otizmli doktorumuz çeşitli takviyeler veriyor bu konuda ne dersiniz

Siz de yorumunuzu paylaşın: