VAKA SAYISI SIFIR OLSA BİLE GÜVENDE DEĞİLMİŞİZ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Hürriyet’ te yer alan haberde Prof. Dr. Mehmet Ceyhan “Vaka sayısı sıfır olsa bile güvende değiliz” diyor.

Koronavirüs elbette yakın bir gelecekte hayatımızdan çıkıp gitmeyecek, elbette bazı tedbirleri almaya ve dikkatli olmaya bir süre daha devam edeceğiz ama topluma çok fazla korku pompalamanın da doğru olduğunu düşünmüyorum.

En az iki aydır çalışmayan, eve hapsolup kalan insanların morale ve umut veren sözlere de ihtiyaçları var.

Moralsiz, kaygı dolu, endişe ve panik içinde olmanın bağışıklık sistemi için virüsler kadar zararlı olduğunu unutmayalım.

Koronavirüsler kaybolup gitseler hiçbir hastalık, dert kalmayacak ölümsüzlüğe mi erişeceğiz?

3 M değil 4 M formülünü benimsiyorum

Koronavirüslerden korunmak için şart koşulan tedbirler genellikle 3 M formülüyle özetleniyor.

1. Maske (kapalı mekânlarda şart, açık havada duruma göre)

2. Mesafe (insanlara mümkün olduğu kadar 2 metreden yakın olmamak) 

3. Musluk (akar su altında el temizliği)

Ben bunlara bir M daha ekliyorum, benim tavsiyem 4 M formülünü uygulamaktır:

4. Moral (moral olmadan hiçbir iş başarılamaz)

Resim

Fotoğraf USA’ da Maryland’ de çekilmiş. Bu da doğru değil tabii ki!

Gelelim neticeye

Mevlâna, korku, endişe ve telaş içinde kapısını çalan kişinin başını okşamış ve “Korkma evladım, öleceksin ama hasta olduğun için değil, doğduğun için” demiş.

Şair de “Tedbirini terketme takdir Hudâ”nındır” diyor.

3 M değil 4 M formülüne uyalım.

Tedbirde kusur edip takdire bahane bulmaya çalışmayalım.

***

Hürriyet’ te Fulya Soybaş’ ın haberi:

Vaka sayısının düşüşe geçmesiyle Sağlık Bakanlığı ‘normalleşme’ takvimi için bayram sonrasını işaret etmişti. Yarın bayram. Haliyle akıllarda şu soru var: Çarşamba sabahı nasıl bir güne uyanacağız? Vaka sayısı ne olacak? 65 yaş üstü ile 20 yaş altı özgürlüklerine kavuşacak mı? İşte yanıtları…

TEDBİRLER YAVAŞ YAVAŞ KALDIRILACAK

HACETTEPE Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: “Tedbirler, bayramdan sonra yavaş yavaş kaldırılacak. Hepsi birden kaldırılamaz. Tüm yasakları bir anda kaldırırsanız, bir problem çıktığında bunun nereden kaynaklandığını bulamazsınız. Mesela bir pozitif vaka yakaladınız. O kişi sinemaya da restorana da berbere de gitmiş. Virüsü nereden kaptı, kimlere bulaştırdı? Nasıl saptayacaksınız?”

VAKA SAYISI SIFIR OLSA BİLE GÜVENDE DEĞİLİZ

Vaka sayısındaki azalma elbette ki çok önemli. Ancak sayı 0 olsa dahi güvende değiliz. Bu sadece test yapılan kişiler arasında güvende olduğunuz anlamına gelir. Dışarıda kimin virüs taşıdığını test yapılmadan bilemediğimize göre, ‘kesin’ diye bir şey yok. Örneğin Vuhan’da 37 gün boyunca vaka sayısı 0 giderken bir anda yeniden pozitif vakalar çıktı. Unutmayın ki pandemi eğrileri dağa benzer. Önceleri eteği yatıktır. Sonra dikleşir. İnişte de aynı şekilde. Hızlı inerseniz dirençle karşılaşırsınız. Direnci kırmak için ise asemptomatik vakaları bulup tedavi etmek gerekir. Biz o dönemi yaşıyoruz. Bundan sonra her gün 200-300 vaka olmayacak belki ama süreç bitmiş değil.”

Bayram sonrası ‘kademeli çıkış’

ELİMİZDE SİHİRLİ DEĞNEK YOK

BİLİM Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Bayram sonrası, farklı bir dünyaya uyanacağımızı, her şeyin tozpembe olacağını sanıyorsanız yanılıyorsunuz” diyor. Özlü, vaka sayılarında yaşanan düşüşün, çok büyük bir dalgalanma yaşanmazsa süreceğini söylüyor. “Ancak” diyerek parantez açıyor: “Maalesef elimizde sihirli bir değnek yok. Aşı bulunana kadar hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Ama bazı önlemler kademeli olarak, kurallara bağlı şekilde esnetilmeye başlanacak. Mesela tren seferleri başlayacak ama eskisi gibi tam kapasite değil, yüzde 50 kapasiteyle. İç ve dış hat uçuşları, şehirlerarası otobüs seyahatleri yeniden yapılabilecek ama tüm bunların kendi kuralları olacak. Bu süreçte bir dalgalanma olacak mı? Olursa yeni önlemler ne olacak? Biz de onu gözlemliyor olacağız.

BİTİŞ ÇİZGİSİNE VARMAK ÜZEREYİZ

Prof. Dr. Özlü rakamların tutarlı şekilde inişe geçtiğini söylüyor ve “Bitiş çizgisine varmak üzereyiz. Biraz daha sabır. AVM’ler, kuaför ve berberler yeniden açıldı, 16 ilde seyahat yasakları kalktı. Gördük ki, bu yeni ‘kontrollü sosyal hayat’ süreci bizi kötü etkilemedi. Gevşemelere rağmen olumsuz bir etkinin görülmemesi sevindirici olduğu kadar yeni kararlar alınması adına da cesaretlendirici” diyor. Özlü’nün bir de uyarısı var: “Aceleci davranmak yok. Kademeli normalleşeceğiz. Aşının bulunması ve uygulanmasının başlamasına en iyi ihtimalle 6 ay var. Bu süreçte maske ve hijyenden vazgeçilmemeli. En kritik olan ise sosyal mesafe. ‘Diğerlerini yapıyorum, bu olmasa da olur’ denmemeli. Hele ki kalabalık ortamlarda maske tek başına koruyucu değildir. Mesafeyi korumaya devam.

Kaynak: https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/fulya-soybas/bayram-sonrasi-kademeli-cikis-41523886

Yazı için 6 yorum yapılmış:

  1. Saime dedi ki:

    Doğru, insanlara biraz da moral verecek sözler söylemek lazım. Yedine 77′ ye herkes perişan oldu. Bu sefer ruhsal sıkıntılarda patlama olacak. Önlemleri alıyoruz ama daha başka da elden gelen bir şey yok. Sonsuza kadar da böyle yaşayamayız.

  2. Sadiye dedi ki:

    gerçekten tüm dünya bunaldıııııııııııı

  3. Onur Avcı dedi ki:

    Sn. Küçükusta,
    3 ay önce de koronanoya diyordunuz ama işin aslının öyle olmadığı ortaya çıktı. Elbette herkes yanılabilir. Ama yanılgılardan ders de almak gerekir.
    Nasılsa öleceğiz, ama ondan, ama bundan tarzı imalar hiç yerinde değil.
    Saygılarımla,

  4. Cebrail dedi ki:

    Bilim Kurulu her üyesi başka telden çalıyor ama çoğu korkutucu şeyler söylüyor. keşke onların bir sözcüsü olsaydı da açıklamalar hep ondan gelseydi daha iyi olurdu.

  5. Fatih Yılmaz dedi ki:

    Korona laboratuvar işi midir doğal mutasyonla mı türedi bilmem ama bunun bazı güçler tarafından kullanıldığından hiç şüphem yok. Çok dolaplar döndürüldü. Koronanoya yaratıldı. Millet evlerine hapsedildi. Resmen korku ticareti yapıldı ve yapılmaya da devam ediliyor. Dünyada bir kaos oluşturulmaya çalışıldığına inanmaya başladım sizi bilmem.

  6. Vatandaş dedi ki:

    O zat- muhterem hakkında ilgi çekici bir yazı, buyrun;

    https://odatv4.com/ekran-ekran-gezen-prof.-mehmet-ceyhani-tanir-misiniz-22042010.html

Siz de yorumunuzu paylaşın: