İDEAL KİLO DİYE BİR KAVRAM YOKTUR, İDEAL METABOLİZMA VARDIR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

İnsanlara dayatılan ideal veya sağlıklı kilo ve vücut kitle endeksi (VKE) gibi kavramların doğru olmadığını, esas mühim olanın “metabolizmanın” sağlıklı olması olduğunu senelerdir yazar, söylerim.

Yeni bir araştırma benim bu görüşümün doğruluğunu bir kere daha ispat ediyor.

12.047 kişiye ait sağlık verilerinin analizi ile yapılan çalışmada metabolik sendrom prevalansı obezlerde yüzde 61.6, fazla kilolularda yüzde 33.2 ve normal kilolu olanlarda yüzde 8.6 olarak bulundu.

Analizlerde çıkan sonuç şu:

“Metabolik sendrom, normal kilolu ve obez yetişkinlerde mortalite için bir risk faktörüdür. Metabolik sendromu olan normal kilolu kişiler incelenen 6 grup içinde en yüksek ölüm oranına sahipti.”

Bu araştırma, kilosu ve VKE’ si normal olan birinin sağlıklı görülmemesi gerektiğini gözler önüne seriyor.

Evet, mühim olan sizin değil metabolizmanızın “kilosu” ve “VKE” dir.

Bir insanın “adam gibi beslenmek” ve yeteri kadar “hareketli” olmak kaydıyla fazla kilolu veya hafif derecede obez olmasının, metabolik sendrom kriterlerine sahip değilse önemi yoktur, hatta daha bile sağlıklı olduğu söylenebilir (obezite paradoksu)!

Sağlıksız beslenen (işlenmiş gıdalar, fast food yiyecekler, günde 3 ana 3 ara öğün beslenme… gibi) ve hareketsiz olan ama kilo ve VKE ideal olan biri metabolik bakımdan “hasta” olabilir.

Veya adam gibi beslenen ve her gün en az 10 bin adım yürüyen ama kilo ev VKE idealin uzağında olan biri metabolik bakımdan “sağlıklı” olabilir.

Le témoignage d'un ardennais devenu obèse pendant ses études

Metabolik sendrom nedir?

Metabolik sendrom, kalp krizi, felç ve tip 2 diyabete zemin hazırlayan risk faktörlerini barındıran bir klinik tablodur. İnsülin direnci sendromu olarak da bilinir.

Hipertansiyon (130/90), göbek çevresi genişliği (kadınlarda 88, erkeklerde 102 cm üzeri), kanda trigliserit yüksekliği (150 üzeri), glukoz (şeker) yüksekliği (100-120 arası) ve iyi kolesterol düşüklüğü (kadınlarda 50, erkeklerde 40’ın altı) risk faktöründen en az üçüne sahip olanlarda metabolik sendrom var demektir.

Metabolik sendromun oluşumunda beslenme hataları ve hareketsizlik başta gelir.

Unadjusted mortality curve during 150 person-month follow-up for each MetS–BMI category, National Health and Nutrition Examination Survey, 1999–2010, and National Death Index, 2011. Abbreviation: BMI, body mass index; MetS, metabolic syndrome.

Gelelim neticeye

KOVİD pandemisinde de bilinen bir hastalıkları bulunmadığı ve sağlıklı oldukları sanılan ve hayatlarını kaybeden kişilerde insülin direnci olması ihtimali bence çok yüksektir.

Bu kişilerin hastalığı hafif atlatmaları ve ölümlerin önlenmesinin yolu, insülin direnci ile mücadeledir:

BİR: Adam gibi beslenme

İKİ: Yeteri kadar hareketlilik

ÜÇ: Kaliteli gece uykusu

DÖRT: Moral-maneviyat

Sağlık Bakanlığı’ nı obezite ile değil “insülin direnci ile mücadeleye” davet ediyorum. Davetime “günde iki defa adam gibi beslenerek, işlenmiş gıdaların zerresini ağızlarına almayarak” ve de “yürüyerek” icabet etmeleri rica olunur.

Kaynak: https://www.cdc.gov/pcd/issues/2020/20_0020.htm

Makale adı: The Influence of Metabolic Syndrome in Predicting Mortality Risk Among US Adults: Importance of Metabolic Syndrome Even in Adults With Normal Weight

***

EK 1 (2.12.2020): Obezite karaciğerin şekeri metabolize etme kabiliyetini yavaşlatmakla kalmıyor, aynı zamanda bu cevapları enzimlerin fosforilasyonu, transkripsiyon faktörleri ve gen ekspresyon değişiklikleri yoluyla daha fazla enerji tüketen ve cevapların yavaşlığı ve tabiatı sebebiyle daha az hatasız yapar. Bu da diyabet gibi hastalıklara zemin hazırlar.

Kaynak: https://stke.sciencemag.org/content/13/660/eaaz1236

***

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. CANAN KARATAY dedi ki:

    Açıklamaların tümü, COVİD-19 korunmasında temel ögelerdir.

    İYİ YE/İYİ İÇ,ve 3M. Prof. ARK’nın dediği gibi.

    Kanda açlık insülin değeri
    <5IU olursa, tüm metabolizma bozuklukları iyileşiyor.

    D VİTAMİNİNİ ve KELLE PAÇA DA son derece önemli ve basit…

    Gargara da tabii…

Siz de yorumunuzu paylaşın: