NAR KABUĞU ÖZÜTLERİ KOVİD’ DE İŞE YARAYABİLİR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Bitki özütleri, bakteri, virüs ve mantar gibi patojenlere karşı koruma sağlayarak bitkinin hayatta kalmasında hayati rol oynayan polifenoller gibi biyoaktif moleküller açısından zengindir.

Daha önce de influenza, Epstein-Barr virüsü ve herpes (uçuk) virüsü dâhil olmak üzere bir dizi viral enfeksiyona karşı bazı polifenol türlerinin antiviral potansiyeli olduğu gösterilmişti.

Kurkumin, kampferol, kateşin, naringenin ve kuersetin gibi polifenollerin SARS-CoV-2’nin aktivitesini ve replikasyonunu engelleyebileceğini ortaya koyan birçok moleküler çalışma vardır.

Bunlardan birinde iki polifenol, punikalagin ve teflavin’in spike proteinine bağlanmasının bir strateji olarak kullanılabileceği ileri sürüldü.

Bu çalışma, nar kabuğu özütlerinin influenza ve herpes virüslerine olan etkisinden ilham alınarak düzenlendi.

Tüm polifenollerin yüzde 38.9’unu temsil eden punikalagin nar kabuğu özütlerinde en bol bulunan polifenoldür. Bunu yüzde 16.7 ile pedunkulagin ve yüzde 13.2 ile punikalin anomerleri takip eder.

Laboratuar çalışmasında, üç farklı nar kabuğu özütünün 0,04 mg/mL ila 1 mg/mL konsantrasyonlarında spike ve ACE-2 arasındaki etkileşimi doza bağlı bir şekilde yüzde 74’e kadar önlediği tespit edildi.

Punikalagin, bu etkileşimi bozmada en etkili bileşikti ve spike-ACE2 bağlanmasının yüzde 49’unu inhibe etti. Bunu, etkileşimin yüzde 36’sını engelleyen elajik asit izledi.

Nar kabuğu özütü viral ana proteaz 3CL pro enzimin aktivitesini de yüzde 80’e kadar inhibe etti.

Punikalagin, bu enzimatik aktivitenin yaklaşık yüzde 50’sini inhibe ederek yine en etkili bileşik olurken elajik asit ise sadece yaklaşık yüzde 10’unu inhibe etti.

Gelelim neticeye

Bu laboratuar çalışması, nar kabuğu özütlerinin potansiyel antiviral etkileri olabileceğini gösteriyor.

Bu özütlerde bulunan polifenollerin Kovid’ in önlenmesi ve tedavisinde işe yaraması mümkün olmakla beraber sadece bu araştırmaya dayanarak bu özütün tedavi kullanılması tavsiye edilemez; bunun insanlar üzerinde yapılacak çalışmalarla delillendirilmesi gerekir.

Bu polifenoller ilaca dönüşebilirse adını şimdiden koyuyorum: NARİPİRAVİR!

Kaynak: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fchem.2021.638187/full

Makale adı: A pomegranate peel extract as inhibitor of SARS-CoV-2 Spike binding to human ACE2 (in vitro): a promising source of novel antiviral drugs.

NAR TANEM, BİR TANEM…

Yusuf Nalkesen’ in Nar Tanem isimli şarkısının ise her türlü aşk hastalığına karşı etkili olduğu ispat edilmiştir. Tüm aşıklara hararetle tavsiye ediyorum:

Ben her eylül o parkta o çamların altında
Ne hayaller kurarım, sanki varsın yanımda
Nar tanem, bir tanem, sanki varsın yanımda

O günleri, yılları hasretle anıyorum
Seni kaybettiğime, nar tanem, bir tanem
Pişmanım yanıyorum

Bilmedik kıymetini o mutlu günlerin biz
Heder ettik her şeyi, her şeyi biz kendimiz
Nar tanem, bir tanem, her şeyi biz kendimiz

Ahmet Özhan’ ın sesinden dinleyebilirsiniz: https://www.youtube.com/watch?v=whq3T-bzYiQ

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: