SAĞLIK BAKANLIĞI’NDAN DEVRİM GİBİ UYGULAMA!

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

İlhami Atasever’ in yazısı:

“Hastanelerde önceden yapılan işlemler neden arşivlenmez?” başlıklı aşağıya aldığım yazıyı 07.11.2014 tarihinde bu köşede yazmıştım.

“Hastanelerde yazılan ilaçlar, yapılan tahliller, çekilen Ultrason ve MR’lar diğer sağlık kuruluşlarının ekranlarında neden görünmüyor?

Hasta olduğumuz zaman hastaneden sıra alır ve doktora muayene oluruz. Doktor ya çeşitli tahliller ister, veya röntgen, ultrason vb. şeyler ister.

Doktorumuza tekrar gider sonuçlarımızı sorarız ve doktor çekilen röntgen filmimizi veya ultrason filmini bize vermez. Neden?

Diyelim ki hastalığım geçmedi ve üç gün sonra bir başka bir özel hastaneye ve bir başka doktora gitmek zorunda kaldım ve doktor benden yeniden röntgen veya ultrason istedi! Ben üç gün önce yaptırdım bu işleri. Neden yeniden bu işleri yaptırarak devleti zarara sokayım veya fazladan radyasyon alayım? Özel hastaneler devletle nasıl anlaşma sağlamışlarsa online sistemini de geliştirmeli ve Devlet hastanesindeki tetkikleri görebilmelidir. Devlet de bu konuda özel hastaneleri buna zorlamalıdır.

Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta Hoca bir yazısında bakın fazladan gereksiz tetkiklerin sıkıntılarını nasıl anlatıyor.

“Gereksiz tetkiklerin sakıncaları çok fazla, herhangi bir tıbbi gerekçe olmadan yapılan tetkiklerin birçok mahzuru var:

BİR: Bunlar aşırı teşhise ve aşırı tedavilere yol açabiliyor; hastalara kemoterapi ve radyoterapilerden cerrahi girişimlere kadar ölüme kadar giden riskleri olan gereksiz tıbbi tedavilere maruz kalıyorlar.

İKİ: Gereksiz yapılan bir tetkikte çıkan bir anormallik başka gereksiz tetkiklere kapı açıyor.

ÜÇ: Hastalar gereksiz bir strese sokulmuş oluyor; tetkiklerin yapılması sonuçlarının alınması, doktora gösterilmesi zaman kaybına sebep oluyor.

DÖRT: Bazı tetkiklerin hastaya zarar vermesi mümkün: Tomografi, PET, anjiyo gibi işlemlerde gereksiz yere kanserojen x-ışınına maruz kalınması; biyopsi sırasında kanama, enfeksiyon gibi komplikasyonların ortaya çıkması gibi.

BEŞ: Hastalar veya sağlık sigortaları gereksiz masraf altına sokuluyor.

Bu işlerin önüne nasıl geçilecek? Bir ilde bu işlerin sorumlusu kim ise ilgilileri uyarmalıdır!

Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde ben hangi doktora, hangi hastaneye (Devlet-Özel) gidersem gideyim, en son gittiğim doktor bana yazılan ilaçları, benden istenen film ve ultrason veya MR ları görebilmeli! Eğer böyle bir sistem yoksa geliştirilmelidir. Bu konuyu taşra Ankara’ya taşımalı ve Ankara’yı bu konuda sıkıştırarak hızlandırmayı sağlamalıdır!”

————————————————————————————————

Sağlık Bakanlığı, 03 Nisan 2015 de aşağıda yazılı olan açıklamayı yaptı.

Sağlık Bakanlığı, hastaların tüm verilerini tek merkezde toplayacak olan “E-nabız” uygulamasını devreye sokmaya hazırlanıyor. “E-nabız”, program olarak telefon ve tabletlerde de çalışacak böylece her şey kolaylaşacak.

‘Türkiye’nin Sağlığı için Türkiye’nin Teknolojisi’ sloganı ile başlatılan “E-Nabız” sisteminin tanıtım toplantısı yapıldı.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, “E-Nabız artık sağlık alanındaki her türlü bilgiyi parmağımızın ucuna getiren ve istediğimiz, doğru bulduğumuz, ilgilisine yani hekimine biz ne kadar istiyorsak o kadarını müsaade eden bir teknolojik alt yapıyı vatandaşımızın eline sunmak, bize görevimizin bir bölümünü yapmanın hazzını yaşatıyor. Bu nedenle projeyi önemsiyoruz. Çünkü artık bilim ve iletişim gerçekten bir taraftan parmağımızın ucunda olacak kadar çok yakın. Diğer taraftan da dünyanın öbür ucuna ulaştırabilecek kadar da kısa ama hızlı. O nedenle bu proje Hakkari’de çekilmiş bir radyolojik tetkikin, Cerrahpaşa’da bir hocamıza gösterirken, veya orada konsültasyon yaparken değerlendiriyor olması çok önemli. Biz bunu, kendi bilgimizi, kendimiz ne kadar istiyorsak o kadarını paylaşma güvencesinin de olduğu bir sistemi ülkemize sunmuş olmanın onurunu yaşıyoruz. Burada sadece kendi bilgilerimizi değil sağlıkla ilgili tüm bilgilere ulaşabileceğiniz portalları da bulacaksınız. Hamilesiniz hamilelikle ilgili bilgilere, hipertansiyonsunuz hipertansiyonla ilgili bilgilere ulaşabileceksiniz. Ve buradan doğru, sağlıklı bilgilenmeyi sağlayarak, toplumumuzun sağlık okur yazarlığını ve bilinçli bir sağlık bilgisine ulaşmasını sağlayacağız” dedi.

E-Nabız Nedir?

Sağlık Bakanlığı’nın, tüm sağlık kuruluşlarının bilgi sistemlerini birbirine entegre ettiği ve Türk Telekom’un desteği ile hayata geçen “E-Nabız”, vatandaşların kişisel sağlık kayıtlarına, hem kendilerinin hem de dilerlerse ilgili sağlık personelinin erişebilecekleri bir platform olarak hizmet verecek. “E-Nabız” sayesinde sağlık kurum ve kuruluşlarında gerçekleştirilen tüm tetkik, kontrol ve operasyonlar tek bir veri tabanına kaydedilecek. Vatandaşlar ve Türkiye’nin 81 ilindeki tüm kamu sağlık kuruluşları, kişisel sağlık kayıtlarına erişebilecek. Bu sayede vatandaşlar istedikleri zaman, aldıkları tedavilerin detaylarını görebilecek ve yine kendi rızaları doğrultusunda yakınlarıyla ve istedikleri doktorlarla paylaşabilecek. “E-Nabız”, tablet bilgisayarlar ve akıllı telefonlar için geliştirilen mobil uygulama ile kolayca kullanılabilecek, böylece vatandaşlar kendilerine ait tüm sağlık bilgilerini artık yanlarında taşıyabilecek.

Aklın yolu birdir. Demek ki oluyormuş. Hoşça kalın.

Kaynak: http://www.duzceninsesi.com.tr/yazi/saglik-bakanligi39ndan-devrim-gibi-uygulama/5331

Siz de yorumunuzu paylaşın: