ETKİSİNİ YİTİREN MUTASYONLU VİRÜS, YOĞUN BAKIM DOLULUK ORANINI DÜŞÜRDÜ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Felâket tellallığı yapanlara duyurulur!

Ama… gözleri var görmezler, kulakları var duymazlar, hakkı hakikati konuşamazlar!

***

DHA’ nın “Etkisini yitiren mutasyonlu virüs, yoğun bakım doluluk oranını düşürdü” haberi:

Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Tekin, yüksek vaka sayılarına rağmen yatan hasta ve yoğun bakımdaki hasta sayılarında düşüşün, mutasyonlu virüsün etkisini yitirmesinden kaynaklandığı söyledi.

Mutasyonla hastalığın daha hızlı yayıldığını belirten Tekin, “Bu mutasyondaki hızlı bulaşın olması ama yatışın az olması bizim için büyük avantaj. Öyle tahmin ediyoruz ki mutasyon, bir yerden sonra etkisiz hale gelecek. Virüsü tamamen inaktif hale getirip, insanlarda hastalık oluşturmayacak seviyeye ya da çok hafif hastalık seviyesine getirecek” dedi.

Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Covid-19 Yoğun Bakım Koordinatörü Prof. Dr. Recep Tekin, PCR pozitif vaka sayılarında artış söz konusu olduğunu ancak yoğun bakımlarda ve hastanelerde yatan hasta sayılarında ise düşüşün yaşandığını söyledi.

Bunun farklı nedenleri olduğunu belirten Prof. Dr. Tekin, “Vaka sayılarında artış söz konusu. PCR pozitif sayılarında artış var ama yoğun bakımlarda ve hastanelerde yatan hasta sayılarında artış söz konusu değil hatta düşüş söz konusu. Bu, bizim açımızdan önemli. Bunun çeşitli sebepleri var. Havaların mevsimsel olarak ısınması önemli bir faktör çünkü açık alanlarda daha fazla bulunabiliyoruz. Kişilerin immün sistemindeki düşüklük, bu süreçte daha yükselişe geçiyor.

Kışın immün sistemi daha zayıfken, bahar dönemi ve sonrasında biraz daha iyi oluyor. Bunun yanında diğer viral enfeksiyonların görülme sıklığı daha az oluyor. Aşılamanın da çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Aşılanmayla birlikte kişiler ya hastalığı hafif geçiriyor ya da geçirmeyebiliyorlar. Bu da yoğun bakımlara yatışı engellemiş oluyor.

Pandemide artık tecrübe sahibi de olduk. Halkımız tedbir almayı öğrendi, erken dönemde hastaneye başvurmayı öğrendi, semptomları ve hastalığı tanıdık. Hekimler olarak biz de hastalığı tanıdığımız için erken dönem tanı ve tedavi de kolaylaştı. Bu nedenle hastalar pozitif olduğu zaman hızlı bir şekilde tedaviye aldığımız için bu hastalar artık kolay kolay kötüleşmiyorlar ve bu dönemde yatışlarımız da azalıyor” diye konuştu. 

‘MUTASYON, VİRÜSÜ TAMAMEN İNAKTİF HALE GETİRECEKTİR’

Vaka sayılarında artışa rağmen yoğun bakımdaki hasta sayısında artış yaşanmamasına dikkat çeken Prof. Tekin, “Hepsini bir araya getirdiğimiz zaman vaka sayılarında bir artış var ama yoğun bakımda artış yok. Bir diğer sebeplerden bir tanesi de mutasyon. Mutasyonla hastalık daha hızlı yayılıyor ancak hastanedeki yatışı etkilemediği görülüyor.

Mutasyondan kaynaklı hasta sayısında artış olabilir ama hastaneye yatışın olmaması bizim açımızdan avantajlıdır. Çünkü bu artışla birlikte eğer yoğun bakımlarda yatan hasta sayısında artış olsaydı, sağlık sisteminde zorlanma ya da yoğunluk yaşayabilirdik. Bu mutasyondaki hızlı bulaşın olması ama yatışın az olması bizim için büyük bir avantaj.

Öyle tahmin ediyoruz ki bu mutasyon, bir yerden sonra etkisiz hale gelecektir. Virüsü tamamen inaktif hale getirip insanlarda hastalık oluşturmayacak seviyeye ya da çok hafif hastalık seviyesine getirecektir. Bu da bizim mutasyon ile ilgili beklediğimiz bir sonuçtu” dedi.

Kaynak: https://www.dha.com.tr/yurt/prof-dr-tekin-etkisini-yitiren-mutasyonlu-virus-yogun-bakim-doluluk-oranini-dusurdu/haber-1816268

***

DHA’ nın ‘Covid-19’da, mevsimsel grip mutasyonlarına olumlu kayışlar başladı‘ haberi:

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, “Koronavirüste aslında, mevsimsel grip mutasyonlarına doğru olumlu yönde kayışlar başladı. Bu bizim için çok önemli, umut verici bir veri. Yoğun bakım, oksijen ihtiyaçları çok az olmaya başladı, demek ki virüs artık akciğeri çok etkilememeye başladı. ‘Olumlu mutasyonlarla virüs etkisini biraz kaybetti’ diye yorumlar yapabiliriz” dedi.

Doç. Dr. Ümit Savaşçı, Türkiye’de artan koronavirüs vakalarına ilişkin DHA’ya değerlendirmelerde bulundu. Doç. Dr. Savaşçı, Özellikle Karadeniz bölgesinde alınan tedbirlere rağmen vaka sayılarında artış yaşandığına dikkat çekerek, bunda mutasyonların da etkisinin olabileceğini söyledi.

Doç. Dr. Savaşçı, “Mutasyon biraz daha vaka sayılarını artırmış olabilir. Çok sevindirici olay; ağır vaka sayılarımız artmış değil. Ağır vaka sayılarımız artmadığı için klinik ve yoğun bakım sayılarımızda çok ciddi artış mevzubahis değil. Yoğun nüfusun olduğu yerler ve özellikle yaşlı popülasyonda artan vaka sayıları ile birlikte hastaneye yatış ve yoğun bakım ihtiyaçlarımız önümüzdeki ay biraz artabilir. Buna yönelik gerekli tedbirler alınacaktır; ama şu an çok korkutucu boyutta değiliz” dedi.

‘TÜRKİYE’YE HAS ÇEŞİTLİ MUTASYONLAR DA OLABİLİR’

Doç. Dr. Savaşçı, Türkiye’ye has çeşitli mutasyonların da olabileceğini belirterek, “Her alınan PCR örneğine mutasyon çalışılmıyor, özellikle virüs yükü yüksek, hastalık belirtileri varsa bunlarda mutasyon çalışılıyor. İngiltere mutasyonunun geçen aylardaki hastalıklarla farkı yok. Brezilya ve Güney Afrika mutasyonu şu an takibimiz altında. Hastalarımızın da kliniği ilk koronavirüsten farklı olarak seyretmiyor, bunlar sevindirici yönleri. Şu ana kadar mutasyonların bize kliniğe ağır hasta olarak yansıması olmadı, bu sevindirici. Türkiye’ye has çeşitli mutasyonlar da olabilir. Ülkemize has mutasyonları da belki önümüzdeki aylarda tespit etmiş olacağız, ismine ‘Anadolu mutasyonu’, ‘Türkiye mutasyonu’ diyebileceğiz” ifadesini kullandı.

‘ARTIK VİRÜS İNSANLARLA UYUMLU YAŞAMAYA ÇALIŞIYOR’

Doç. Dr. Savaşçı, olumlu mutasyonların yaşandığına dikkat çekerek, “Bu dönemden sonraki genel mutasyon gidişatına baktığımızda, biraz da olumlu mutasyonlar, hastalığı artık mevsimsel grip boyutuna getirecek yönde eğilim olduğunu tespit ediyoruz açıkçası. Çünkü hastaların klinikleri çok ağır değil, daha az belirti, hiç belirti vermeden daha hafif ayakta atlatacak şekilde seyrediyor. Yoğun bakımlarda çok hastalarımız yok. Demek ki artık virüs insanlarla uyumlu yaşamaya çalışıyor; çünkü zarar verdikçe o da yaşayamıyordu. Virüs hayatta kalmaya çalışıyor, yaşadığı canlı ölürse o da ölmüş oluyor. Bu genel kuraldır, çok zarar vermemeye başlıyor, bunlar olumlu mutasyonlar dediğimiz etkiler” dedi.

‘MEVSİMSEL GRİP MUTASYONLARINA OLUMLU KAYIŞLAR BAŞLADI’

Doç. Dr. Savaşçı, koronavirüste mevsimsel gribe doğru yönelim olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Bizim gözlemlediğimiz şu; mutasyonların kişilerin hastalığına ağırlık etkileri yok. Böyle olumlu değişimler de olabilir. Normalde her yıl grip oluruz ve her yıl mutasyona uğrar. Bizi yatağa yapıştırır; ama sonuçta ölümcül etkileri olmayabilir. Koronavirüste aslında, mevsimsel grip mutasyonlarına doğru olumlu yönde kayışlar başladı. Bu bizim için çok önemli bir veri, umut verici bir veri. Daha öldürücü, insan üzerinde daha hasar bırakıcı etkilerini azaltarak devem edeceğini düşünüyoruz. Vakalarımız arttı; ama hastalarımızda akciğer tutulumları daha az yoğun olmaya başladı. Bu bizim için çok önemli bir veri. Yoğun bakım, oksijen ihtiyaçları çok az olmaya başladı, demek ki virüs artık akciğeri çok etkilememeye başladı; tabii ki çok değişik ve öldürücü mutasyona uğramazsak. ‘Olumlu mutasyonlarla virüs etkisini biraz kaybetti’ diye yorumlar yapabiliriz. Tabii tedbirlere devam edeceğiz, bu rehavet nedeni değil.”

Kaynak: https://www.dha.com.tr/yurt/covid19da-mevsimsel-grip-mutasyonlarina-olumlu-kayislar-basladi/haber-1816285

***

CNN’ in “Bilim Kurulu üyesi Akın: Bir hafta sonra hastaneye yatışlar artabilir” başlıklı haberi:

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Akın, koronavirüs salgını ile mücadelede normalleşme sürecinin etkilerinin bu hafta görülmeye başlandığını söyledi. Akın, “Hastaneye başvurularda artış var; ama yatışlarda çok yüksek bir artış yok. Hastalık semptomatik belirtilerle başlıyor. Belirtileri takip eden 5 ile 7’nci günde bazı kişilerde tablo ağırlaşıyor. Demek ki bir dahaki hafta hastaneye yatışlarda bir artışla da karşılaşabiliriz” dedi.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Uzmanı, Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Akın, DHA’ya yaptığı açıklamada, il il 100 bin kişide görülen koronavirüs vaka sayılarının yer aldığı güncel risk haritasını değerlendirdi. Akın, “Şubat ayında Türkiye’ye giren İngiliz varyantının yayılma, bulaşma özelliği çok yüksek olduğu için Mart ayında eski önlemler, kısıtlamalar sürdürülse bile yine bir şekilde vaka artışı bekleniyordu” dedi. Akın, normalleşme etkilerinin bu hafta görülmeye başlandığını kaydederek, “Şu anda vaka sayıları 15 bine gelmiş belki daha da fazla olabilir. Saptananlar bunlar çünkü. Başvurularda artışlar olduğunu duyuyorum. Hastaneye başvurularda artışlar var; ama yatışlarda öyle çok yüksek bir artış yok. Hastalık belirtileri takip eden 5 ile 7’nci günde bazı kişilerde tablo ağırlaşıyor. Buna bağlı olarak hastaneye yatırıyoruz. Demek ki bir dahaki hafta gerçekten Türkiye’deki tablo ağırlaşmaya gidiyorsa, bir dahaki hafta hastaneye yatışlarda bir artışla da karşılaşabiliriz. Hastaneye yatmak tabii kaybedeceğimiz insan sayısının artma olasılığını gösteriyor” diye konuştu.

‘SOSYAL YAŞAMIN CANLANMASI RİSKİ ARTIRIYOR’

Vaka sayılarının arttığı illerde şehirlerarası seyahate dikkat çeken Akın, “Vakaların çok yoğun görüldüğü illerdeki insanların hafif olan daha az görülen illere gitmesi ya da hafif görülen illerdeki insanların yoğun görülen illere gidip, tekrar kendi illerine geri dönmesi, hastalığın farklı illere bulaşmasına sebep oluyor. Bu konuda önemli noktalardan birisi, eğer yoğun bir bölgedeyseniz ilin dışına çıkmamak lazım. Ya da sakin bir bölgedeyseniz, kendi bulunduğunuz ilde faaliyetlerinizi sürdürmek zorundasınız. Çok zorunlu haller olabilir. Sosyal nedenler, kayıplar, hastalıklar gibi. Bu nedenle tabii gidilebilir. Ama muhakkak ‘normalleşme’ adı altında verilen sosyalleşme, sosyal yaşamın biraz canlanması riski artırıyor. O yüzden herkesin riskin arttığını düşünerek, kendi önlemlerine daha dikkatli uyması ve takip etmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı. 

 

‘GÜNEY AFRİKA MUTANTI, SİNSİ SİNSİ ARAYA GİRMEK İSTİYOR’

Akın, mutasyonlu virüsün artan vaka artışlarına etkisini değerlendirerek, “Türkiye’de şu anda dolaşımdaki mutasyonu virüsün yüzde 50-60’ı İngiliz varyantıdır. Bu yüzden de bunun bulaşmasını çok yüksek olduğunu biliyoruz. Bir takip var. Muhtemelen Mart ayının sonlarına doğru buna ait verileri elde edebiliriz. Çünkü İngiltere’de bu veriler ancak Ocak ayında yayınlanmaya başladı. Bir takibe ihtiyacımız var. Şu anda Vuhan tipi virüsle, meşhur İngiliz tipi virüsün bir karışımını yaşıyoruz. Bu arada sinsi sinsi araya girmek isteyen Güney Afrika mutantı var. O biraz daha sıkıntılı. Şu anda Türkiye’de çok yaygın değil ama o da bir süre sonra yaygınlaşabilir” dedi.

Kaynak: https://www.cnnturk.com/turkiye/bilim-kurulu-uyesi-akin-bir-hafta-sonra-hastaneye-yatislar-artabilir

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Alişan Yıldıran, Çocuk Hekimi dedi ki:

    REALİTE
    Maske, mesafe, kimyevî maddeler ve aşıların işe yaramaycağını realiteye uygun olmayacağını, toplum bağışıklığının kendiliğinden teşekkül edeceğini, ölüm sayılarının daha önceki senelerle karşılaşdırıldığında, pandemi değil, küçük çaplı bir salgın durumu olduğunu efkâr-ı umûmîye arz etmişdik:

    https://ahmetrasimkucukusta.com/2021/01/27/hakkimda/maske-mesafe-asi-ve-realite/

    https://ahmetrasimkucukusta.com/2020/12/12/misafir-yazar/bos-inanc-bilim-ve-akil-karsitligi/
    https://vitamingiller.com/covid-19-asisi-devsirme-ve-kobay/

    BÜTÜN KISITLAMALARA DERHAL SON VERİLMELİDİR….

  2. Satı Aktaş dedi ki:

    İki hoca olumlu konuşmuş biri karamsar. İnşallah olumlu düşünenler haklı çıkarlar.

Siz de yorumunuzu paylaşın: