BU MUSIKÎ STRES ATTIRIYOR MÎRİM

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Bu haberi fonda “Dertliyim, ruhuma hicranımı sardım da yine” şarkısını dinlerken okumanızı tavsiye ediyorum.

Dertleri zevk edindim bende neş’ e ne arar” da olabilir.

***

Hürriyet’ in haberi:

İstanbul Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Nevin Dinççağ, Türk sanat müziğinin günlük yaşamdaki strese etkisini ölçtüğü araştırmasıyla literatüre geçti. Araştırmaya göre Türk sanat müziği, stresi tam yüzde 33 azaltıyor…

İstanbul Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Nevin Dinççağ’ın profesyonel hayatı dışında en büyük keyiflerinden biri, klasik Türk müziği.

Prof. Dr. Dinççağ bir yandan Bahçeşehir Musiki Derneği korosunda amatör olarak müzik yaşamını sürdürürken, bir yandan da müziğin rahatlatıcı etkisinin bilimsel olarak ispat edilip edilemeyeceği aklına takılmış. Böylece onun tutkusu Türk sanat müziği, tıp literatürüne geçecek bir çalışmaya vesile olmuş.

Prof. Dinççağ’ın korodaki arkadaşlarıyla yaptığı araştırma müziğin stresi azaltmada etkili olduğunu ortaya koyduğu araştırma, ABD ve Avrupa endokrinoloji kongrelerinde de kabul edildi.

KORO, DENEK OLDU

Araştırmaya, Şef Cengizhan Sönmez’in, haftanın bir günü saat 19.00-21.00 arası çalıştırdığı Türk sanat müziği korosunun, yaş ortalaması 56 olan 37 kadın ve erkek koristi dahil oldu.

Müziğin stres hormonlarından en önemlisi olan kortizole etkisini göstermek için, tükürük örnekleri özel tüplerde toplandı. Diğer yandan da uzmanların hazırladığı bir psikolojik anket uygulandı. Sağlıklı kişilerde kortizol düzeylerinin günlük yaşam ritmine bağlı değişeceği, akşama doğru düşme göstermesi beklendiği için, koristlerden (25 kadın, 12 erkek) sair günlerde, normal yaşantılarındaki herhangi bir günde yine 19.00-21.00 saatleri arasında tükürük testini tekrarlamaları istendi. İki ayrı günde ve iki ayrı tüpte toplanan örnekler, İstanbul Tıp Fakültesi Biyokimya Laboratuvarı’nda tetkik edildi.

Ve sonuçta görüldü ki, koro çalışması günündeki kortizol düzeyleri, çalışma bitiminde başlangıç saatine kıyasla ortalama yüzde 33 azalmıştı. Koro çalışmasının bulunmadığı günlerden alınan örneklerde ise kortizol düzeyinin yüzde 21 arttığı saptandı. Araştırma, prestijli iki endokrinoloji kongresi olan ABD’deki ENDO ve Avrupa’daki ECE’de poster olarak kabul edildi.

‘Bu musiki stres atıyor mirim’

BEKLEDİĞİM SONUÇTU

Müzİğİn pahalı olmayan, kolay uygulanabilir bir stres azaltıcı yöntem olduğunu araştırmalarıyla birkez daha gördüklerini belirten Prof. Dr. Dinççağ, şunları söylüyor: “Beklediğim sonuç buydu. Bilmediğimiz, müziğin stresi ne kadar azalttığıydı. Araştırmamız bunu gösterdi. Müziğin stres azaltıcı etkisi kadınlarda, aktif çalışanlarda, alkol almayanlarda, sigara içmeyenlerde ve müzikle günlük uğraş zamanı daha az olanlarda daha belirgin.”

ARAŞTIRMAYA katılan ve Türk sanat müziğini hobi olarak gören koristlerin izlenimleri de şöyle:

Vildan Çerçi (Doktor): “Müzikten büyük keyif alıyorum ve beni çok rahatlatıyor. Ayrıca buradaki arkadaşlık, sevgi ve saygıya dayanan ortamın da stresi azaltmada etkili olduğunu düşünüyorum.

Mustafa Kansu (bankacı): Stresli bir işim var. Koroyla hem sevdiğimiz bir etkinlik yapıyoruz hem de müzikle günlük stresimizi atıyoruz. Bir günlük çalışmanın etsini hafta boyunca hissediyorum. Çalışma gününü sabırsızla bekliyorum.”

Nalan Köse (Tüccar): “Koro çalışmasına koşa koşa geliyor ve büyük keyif alıyorum. Duygusal olarak zaten etkisini biliyorduk, araştırmayla bilimsel olarak da görmüş olduk.”

Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/bu-musiki-stres-atiyor-mirim-40416166

Siz de yorumunuzu paylaşın: