SAĞLIKLI KİŞİLER İÇİN GRİP, RİSK GRUBUNDAKİLER İÇİN HEM GRİP HEM ZATÜRRE AŞISI ÖNERİLİYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlker İnanç Balkan, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, influenza (grip) virüsünün çok hızlı mutasyon geçiren bir virüs olduğu için her yıl yenilendiğini anlatarak, geçen yıl grip aşısı yaptıranların da bu yıl aşı olmasının önerildiğini söyledi.

Aşı ile oluşan antikorların koruyucu etkisi zamanla azaldığı için grip aşısının, mevsimsel grip salgınından hemen önce, Türkiye için kasım ayı içinde yapılmasının en uygun zamanlama olacağına işaret eden Balkan, şu bilgileri verdi:

“Grip aşısı, 6 ayını doldurmuş çocuklar dahil, salgın zamanlarında herkese ve risk grubunda olan kişilere yıllık olarak önerilmektedir. Kronik hastalıkları bulunanlar, kronik hasta ve yaşlılara bakım verenler, sağlık çalışanları, salgın açısından riskli kapalı ve kalabalık alanlarda çalışanlar için grip aşısı özellikle önerilmektedir. Grip aşısı inaktif (ölü) aşı olduğu için bağışıklığı baskılanmış kişilere, hatta (ilk 3 ayını geçmiş olan) gebelere de uygulanabilmekte, uygulanması önerilmektedir. Grip aşısının koruyuculuğu sadece gribe karşıdır ve yüzde 100 koruyucu değildir. Bazı yıllarda koruyuculuk yüzde 50’nin altında kalabilmektedir. Bununla birlikte Kovid-19 pandemisi sürecinde, birbirine klinik olarak benzeyen iki virüsten hiç olmazsa birine karşı, hiç olmazsa belli düzeyde korunma sağlamak amacıyla bu yıl grip aşısının daha fazla rağbet görmesi beklenmektedir ki bu doğru bir yaklaşımdır.”

“Risk grubunda yer almayanların zatürre aşısı yaptırmasına gerek yok”

Balkan, zatürre aşısının (konjuge pnomokok aşısı) ise belirli risk grubunda bulunan kişilere ömür boyunca bir kez veya polisakkarit zatürre aşısının da ek olarak 5 yıl arayla iki kez uygulanmasıyla toplam üç kez uygulandığını belirtti.

Zatürre aşısının, 65 yaş ve üstü kişilere, KOAH, astım, diyabet, böbrek yetmezliği, kanser, organ nakli alıcısı, bağışıklık baskılayıcı tedavi gören, kronik HIV enfeksiyonu gibi kronik hastalıkları olan kişilere ve dalağı alınmış kişilere önerildiğini anlatan Balkan, “Bu gruplarda yer almayan kişilerin -sağlık çalışanları ve toplu bulunulan kapalı alanlarda çalışan kişiler dahil- zatürre aşısı yaptırmasına gerek yoktur. Mevcut aşı önerileri bilimsel rehberlerde bu şekilde yer almaktadır.” diye konuştu.

Balkan, aşı ile önlenen zatürrenin etkeni olan pnömokok bakterisinin, hastalardan yayılarak salgın yapan grip ve Kovid-19 etkeni virüslerden farklı olarak üst solunum yolunda zaten bulunduğunu, kişinin yaş ve kronik hastalıklara bağlı olarak bağışıklık yanıtının bozulması sonucunda alt solunum yoluna inerek zatürreye yol açtığını belirterek, şunları söyledi:

“Gerek grip gerekse Kovid-19 hastalığı seyrinde görülen ölümlerin bir kısmı, viral enfeksiyona ikincil olarak gelişen bakteriyel enfeksiyon (zatürre) nedeniyle ortaya çıktığı için zatürre aşısı yaptırmış olmak, risk grubundaki kişilerin grip ve Kovid-19 enfeksiyonunu daha sorunsuz atlatmasına katkıda bulunmaktadır. Bununla birlikte bağışıklık sorununa yol açan bir kronik hastalığı veya altta yatan bir kronik akciğer hastalığı bulunmayan kişilerin pandemi sürecinde zatürre aşısı yaptırması yönünde bir öneri bulunmamaktadır.”

Grip veya zatürre geçirenlerde akciğer grafisi bulguları ve klinik bulgular Kovid-19’a benzediği için bu hastaların bazen yanlışlıkla Kovid-19 tanısı ve tedavisi aldığını ve yanlışlıkla Kovid-19 pandemi servislerine yatırıldığını dile getiren Balkan, “Bu da hastaların doğru tedavilerinin gecikmesine, tanılarının gecikmesine, tanı karışıklığına yol açmakta. Bu nedenle Kovid-19 pandemisi sürecinde risk grubundakilerin mutlaka grip ve zatürre aşılarını tamamlamaları, tanının gecikmesini, tanı karışıklığını ve pandemi servislerine yanlışlıkla yatırılmayı önlemek için de öneriliyor.” diye konuştu.

“Sağlıklı kişilerin de grip aşısı yaptırması öneriliyor”

Doç. Dr. İlker İnanç Balkan, sağlıklı kişilerin bu aşıları yaptırmasında sakınca olup olmadığı konusunda, “Grip, çevreden bulaşan ve salgın yapan bir enfeksiyon olduğu için sağlıklı kişilerin de grip aşısı yaptırması önerilir. Ancak bu risk pnömokok bakterisi ile gelişen zatürre için geçerli olmadığından, risk grubunda yer alanların zatürre aşısı yaptırması yeterlidir.” dedi.

Grip aşısı belirli bir takvime göre (kıştan önce) yapılırken, zatürre aşısı için bir zaman sınırlaması bulunmadığını vurgulayan Balkan, çocuklara, çocukluk aşı takvimi içinde ülke genelinde ücretsiz uygulanan zatürre aşısının, risk grubundaki erişkinler için de hastanelerin “erişkin aşı” birimlerinde ücretsiz uygulandığını hatırlattı.

Balkan, grip aşısının da belirli risk grubunda yer alan kişiler ve sağlık çalışanları ile sınırlı olarak il sağlık müdürlükleri tarafından tedarik edilip erişkin aşı birimlerinde ücretsiz yapıldığını söyledi.

Kaynak: https://www.aa.com.tr/tr/saglik/saglikli-kisiler-icin-grip-risk-grubundakiler-icin-hem-grip-hem-zaturre-asisi-oneriliyor/1941577

***

EK 1 (11.3.2023): 2 yaşından önce alt solunum yolu enfeksiyonu (bronşit, zatürre) geçiren çocukların erişkin yaşlarda solunum yolları hastalığın ölüm riski 2 misli fazla bulundu. Netice: 2 yaşından küçüklere yeni aşılar geliyor.

Kaynak: thelancet.com/journals/lance

Makale: Early childhood lower respiratory tract infection and premature adult death from respiratory disease in Great Britain: a national birth cohort study

***

EK 2 (5.2.2024): FERHAT ARSLAN Yıllardır hee platformda dillendirdiğim şu aşağıdaki tweetde de soru sorarak konu ettiğim İngiltere pnomokok aşısı doz azaltımı politikası sonrası veriler yayınlandı. Bu saatten sonra ülke çocuklarına fazladan aşı yapıp risk artışına katkıda bulunarak kamu kaynaklarının israfına neden olacak mısınız?

PCV10 in a 3 + 0 schedule elicited protective IgG levels during infancy, when disease risk is high. The high antibody levels in children aged 10–14 years might indicate continued exposure to vaccine serotypes due to residual carriage or to memory responses to cross-reactive antigens. Despite rapid waning of IgG after vaccination, disease incidence among young children in this setting remains low, suggesting that lower thresholds of antibody, or other markers of immunity (eg, memory B cells), may be needed to assess population protection among children who have aged past infancy.

Makale: Population immunity to pneumococcal serotypes in Kilifi, Kenya, before and 6 years after the introduction of PCV10 with a catch-up campaign: an observational study of cross-sectional serosurveys

Kaynak: https://www.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS1473-3099(23)00206-2/fulltext

***

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Fuzûlî dedi ki:

    Arkadaşın viroloji, immünoloji ve epidemiyoloji okuması uygun olur.
    Pediatrist olmadığı halde altı aylık bebeklere aşı önermesi üzücü…

  2. Fuzûlî dedi ki:

    Stratejist Murad Akan;

    Güvenilir bir kaynağıma göre;

    devletimiz Coronavirüs’ün kökenini, çıkış yerini ve doğal olup olmadığını araştırmak için bilimsel bir ekip görevlendirmiş.

    Geç de olsa önemli bir adım.

    Bundan sonra artık her bir virüs biyolojik silahtır.

    Medikal İstihbarat Brimi şart…

    BU GÖREV MİT’E DÜŞER!….

Siz de yorumunuzu paylaşın: