BİLİM DÜNYASI BESLENMENİN ÖNEMİNİ NİHAYET GÖRMEYE BAŞLADI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Bilim Kurulu’ nun, maske + mesafe + musluk dışında bir tavsiyesine rastlamadım.

Kapanma (mapusluk) da gündemlerinde yok.

Oysa koronavirüsle savaşta hem burun-boğaz ve ağzın temizliği ve hem de bağışıklık ve vücut direnci son derecede önemli.

Defalarca yazdım ve yazmaya, söylemeye devam ediyorum: Adam gibi beslenme + hareketlilik + yeterli ve kaliteli uyku + stresten uzak kalma + güneşlenme… diye.

Hedef, KOVİD’ de ölüm riskini artıran hastalıkların da altında yatan sebep olan insülin direncinin yenilmesidir!

Bağışıklık, Beslenme ve Yaşam Tarzı Raporu

Türkiye Bilimler Akademisi’nin (TÜBA) yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını için bir “Bağışıklık, Beslenme ve Yaşam Tarzı Raporu” yayımladığını memnuniyetle okudum.

Habere göre, salgından korunmak için dengeli ve yeterli beslenme, kaliteli uyku, egzersiz ve stresten korunma, vitamin ve mineraller gibi mikro besin ögelerinin önemine dikkat çekiliyor. 

Tıpkı benim sözlerim gibi!

Raporu okumadığım için beslenme tavsiyelerinin neler olduğunu bilemiyorum ama yaptıkları bu çalışma çok geç de olsa son derecede yerindedir. 

Hedeflerinin de insülin direncinin yenilmesi olduğunu varsayıyorum. 

İnşallah Bilim Kurulu da pandemi bitmeden derin uykusundan uyanır!

Gelelim neticeye

Bakalım TÜBA’ yı da kelle-paça-gargara ekibinin aklına uymak ve şarlatanlıkla suçlayanlar çıkacak mı?

***

Medimagazin’ in haberi:

TÜBA’dan yapılan açıklamaya göre, akademinin Gıda ve Beslenme Çalışma Grubunun hazırladığı raporda, bağışıklık sistemindeki hücrelerin en iyi şekilde çalışması için yeterli ve dengeli beslenmenin şart olduğu belirtiliyor. Raporda, en iyi immünolojik sonuçlar için beslenmede bazı kriterler de öneriliyor.

Günlük enerji gereksiniminin yüzde 45-60’ının karbonhidratlardan, yüzde 20-35’inin yağlardan ve yüzde 10-20’sinin proteinlerden gelmesi gerektiğine değinilen raporda, karbonhidrat kaynağı olarak tam tahıllar, kurubaklagiller, sebze ve meyvelerin tüketilmesi tavsiye ediliyor.

Protein alımının en az yüzde 50’sinin biyolojik değeri yüksek olan hayvansal kaynaklı proteinlerden sağlanması gerektiğine işaret edilen raporda, günlük alınması gereken yağların çeşitlerine ilişkin detaylar da yer alıyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Kovid-19 ile ilişkili olarak bağışıklık, beslenme ve yaşam tarzı arasındaki ilişkinin önemli bir gündem olduğunu belirterek, “Salgından korunmak için dengeli ve yeterli beslenme, kaliteli uyku, egzersiz ve stresten korunma, immün sistemin güçlendirilmesi için temel unsurlar. Tam da bu noktada salgın, dengeli beslenmenin ve gıda sektörünün sürdürülebilirliğinin önemini bir kez daha bizlere gösteriyor.” ifadelerini kullandı.

Vitamin ve mineraller gibi mikro besin ögelerinin hastalıklara karşı direnci artırdığı ve inflamatuar yanıtı olumlu yönde etkileyerek immün yanıtın düzenlenmesinde önemli rol oynadığına da işaret eden Şeker, “Örneğin bireylerde vitamin D ve çinko durumunun iyi kontrol altında olmasının Kovid-19 tedavisinin başarısında önemli katkısı olduğu da kanıtlandı.” değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: https://www.medimagazin.com.tr/guncel/genel/tr-tuba-bagisiklik-beslenme-ve-yasam-tarzi-raporunu-yayimladi-11-681-92479.html

TÜBA 'Bağışıklık, Beslenme ve Yaşam Tarzı Raporu'nu yayımladı

***

EK 1 (6.9.2021): MELTEM ÖZEN “Bizi koruyan bağışıklık sistemidir. D vitamini yüksek olanların hiçbiri ölmüyor.” Kaynak: https://twitter.com/_kitikiti53/status/1434552987926491140?s=20

***

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Gamze Aydın dedi ki:

    Çok uyarıcı bir yazı olmuş teşekkür ederim

Siz de yorumunuzu paylaşın: